Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Behandling av psoriasis

Det finns ingen behandling som kan bota psoriasis men med rätt behandling kan de flesta leva ett bra liv. Oavsett om man har lindriga eller svåra besvär är kunskap om sjukdomen oftast nyckeln till bättre livskvalitet.

 

Den som lever med en kronisk sjukdom lär känna sin kropp och sin sjukdom och vet ofta vad han eller hon mår bäst av. Det finns en rad olika behandlingsmetoder att välja mellan beroende på vilken form av psoriasis man har och dess svårighetsgrad.

Behandlingsmetoderna består vanligen av utvärtes behandling (krämer, salvor), ljusbehandling och invärtes behandling (tabletter, injektioner och infusion).

 

Vem ska behandla mig?

Majoriteten av de som har psoriasis har en mild form av sjukdomen med ett fåtal, begränsade fläckar eller kanske bara i hårbotten eller hörselgångar. Har du lindrig psoriasis så behandlas du oftast i primärvården, alltså hos din lokala vård- eller hälsocentral.

 

Har du en svårare form av psoriasis eller drabbas av rejäla skov av sjukdomen så bör du undersökas av en specialist på hudsjukdomar, en dermatolog. Det kan hända att du efter bedömning av dermatolog remitteras tillbaka till primärvården om det är så att du inte behöver stå under behandling med systemläkemedel. Exempelvis biologiska läkemedel förskrivs bara av specialisterna, inte i primärvården. Det kan även vara så att du remitteras till primärvården för viss provtagning, särskilt om du bedöms ha en förhöjd risk för samsjuklighet.

 

Till specialistvården, där dermatologin ingår, behöver du en remiss. Den får du av läkare på hälso-/vårdcentral eller liknande inom primärvården. I vissa regioner kan du även skicka in en egen vårdbegäran, eller egenremiss, till en hudmottagning. Information om hur det går till i just din region kan du hitta på 1177.se.

 

 

Hur mäts svårighetsgraden av psoriasis?

Hur svår din psoriasis är och hur väl din behandling fungerar brukar mätas med några olika verktyg. Allra vanligast är att din läkare gör en så kallad PASI-bedömning. PASI står för Psoriasis Area and Severity Index och delar in psoriasis i en skala från lindrig (PASI under 3) till svår (PASI 10 eller över). PASI-bedömningen görs utifrån hur stora, tjocka och avgränsade psoriasisplacken är samt hur många procent av de olika kroppsområdena som är drabbade (huvud, övre extremiteter, bål och nedre extremiteter).

 

En annan vanlig bedömning rör hur din psoriasis påverkar livskvaliteten och mäts med ett frågeformulär, kallat DLQI (Dermatology Life Quality Index). I DLQI förekommer exempelvis frågor som rör hur mycket du påverkats av din psoriasis i ditt arbetsliv, sociala liv eller nära relationer. Kombinationen av dina resultat av PASI och DLQI kan då ge din läkare vägledning kring vilken form av behandling som bör vara mest effektiv för just dig.

 

 

Individanpassning – behandlingen bör alltid anpassas efter dina besvär och behov

Den som lever med en kronisk sjukdom som psoriasis lär känna sin kropp och sin sjukdom och vet ofta bäst vad han eller hon mår bäst av. Psoriasis finns i olika former och kan variera mycket i intensitet och utbredning mellan olika individer. Därför är det viktigt att hitta behandlingsmetoder som passar den enskilda individen bäst.

 

Den grundläggande behandlingen, och kanske den allra viktigaste, är att använda mjukgörande och avfjällande salvor, lotioner och krämer. Om behandlingen senare behöver utökas med kraftfullare och receptbelagda läkemedel får dessa bäst effekt om huden är maximalt fri från fjäll.

 

Om utvärtes behandling inte är tillräcklig följs den ofta av ljusbehandling. Vid mer svårbehandlad psoriasis används invärtes behandling. Man kan växla mellan olika behandlingsmetoder för att uppnå bästa effekt och minimera eventuella biverkningar.

 

Oavsett vilken form av psoriasis man har är det viktigt att ha kunskap om sin sjukdom. Ju mer information man har desto större är möjligheten att föra en bra dialog med sin läkare och därmed få adekvat behandling.

 

Mer om klimatvård

Klimatvård är en effektiv rehabiliteringsform om man har psoriasis, det innebär att man vistas i ett varmt och soligt klimat under minst tre veckor.

Läs mer om klimatvård här

 

Mer om ljuskänslig psoriasis

Mellan 5 – 10 procent av alla som har psoriasis har en så kallad ljuskänslig psoriasis. Detta innebär att deras psoriasis försämras av solljus och ljusbehandling.

Läs mer om ljuskänslig psoriasis här

 

Mer om behandling av psoriasisartrit

Vid behandling av psoriasisartrit vill man påverka den inflammation som orsakar sjukdomen. Att bromsa sjukdomsprocessen, innan ledbrosk förstörts och leden slutar fungera, och att minska smärtan är de viktigaste målen med behandlingen. Ju tidigare en effektiv behandling påbörjas, desto större är chansen att effekten blir god på lång sikt.

Läs mer på sidan om psoriasisartrit här

 

Övrigt

Att även nämnas är komplementär medicin som naturmedel och naturläkemedel som alternativ till vetenskapligt prövad medicin. Den som väljer att pröva sådana alternativ bör vara medveten om att naturmedel och naturläkemedel kan interagera med varandra och med förskriven läkemedelsbehandling. I värsta fall kan kombinationer innebära att en behandling blir verkningslös eller till och med skadlig. Tala därför alltid med din läkare om du använder eller har funderingar kring naturmedel eller naturläkemedel.

 

Information om naturmedel och naturläkemedel hittar du på Läkemedelsverkets hemsida (extern länk).

 

 

Har du frågor om ditt läkemedel?

Du kan alltid ringa till Läkemedelsupplysningen, Läkemedelsverkets upplysningstjänst, på tel 0771-46 70 10

Ladda ner Psoriasis och egenvård

Psoriasis och psoriasisartrit kan påverka livet på många sätt, oavsett om du har lindriga eller svåra besvär. Att lära känna sin egen kropp och skaffa sig kunskap om hur sjukdomen inverkar på vardagen gör det lättare att leva med psoriasis. Foldern Psoriasis och egenvård riktar sig till dig som har psoriasis, vare sig du haft sjukdomen länge eller om den är alldeles nyupptäckt. Vi vill ge dig tips och råd för hur du kan hantera din sjukdom i vardagen.

Ladda ner broschyr

Frågor om behandling av psoriasis

Risker med biologiska läkemedel?

Vi vet att det finns tillfällen då biologiska läkemedel kan ha en stor negativ effekt på kroppen och därför använder vi inte denna typ av behandling om man har eller har haft tuberkulos, vid cancer, multipel skleros eller hjärtsvikt. Vi ger det inte heller till gravida kvinnor.

 

Biverkningar som finns är:

  • Hudutslag av olika sorter. Det är ovanligt.
  • Reaktioner precis där sprutan sticks in i huden. Det är ovanligt och brukar inte vara ett problem efter den tredje sprutan.
  • En liten ökad risk för infektioner. Den som får biologiskt läkemedel skall kontakta sjukvården om hon/han drabbas av en infektion. Medicinen skall ju trycka ner inflammation och immunsvar så att psoriasisen lugnar sig, men samtidigt kan medicinen trycka ner en del av immunförsvaret som behövs för att ta hand om en infektion.
  • Vid remicade (infliximab) kan det i sällsynta fall bli reaktioner när droppet med medicinen ges, en övergående reaktion som kan ge hudrodnad, lätt huvudvärk, klåda, feber, illamående. Detta kan ofta förebyggas med tablettbehandling inför en infusion och brukar inte innebära någon fara.

 

Besvarat med hjälp av Robert Holik, läkare Hudkliniken Centralsjukhuset i Karlstad

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Skriv till oss så svarar vi så fort vi kan.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!