Var kan man få psoriasis?

Psoriasis kan i princip uppstå på alla delar av kroppen men är vanligast i hårbotten, på knän, armbågar och i kroppens hudveck. Man kan även ha psoriasis på händer och fötter, i underlivet och på naglarna. I mycket sällsynta fall kan det även sitta inne i munnen, men själva sjukdomen angriper inte inre organ.

Psoriasis i hårbotten

Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Psoriasisfläckarna sitter ofta i trakten av hårfästet vid öronen, pannan eller i bakhuvudet och kan gå ner en bit under hårfästet. Man räknar med att cirka 60-70 procent av alla som har psoriasis även har det i hårbotten. I vissa fall finns psoriasis bara i hårbotten och ingen annanstans.

Läs mer om psoriasis i hårbotten.

Psoriasis på naglar

Förändringar på naglarna kan ibland vara det enda tecknet på att man har psoriasis. Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit.

Läs mer om psoriasis på naglarna

Psoriasis i underliv

Psoriasis i underlivet är en speciell variant av psoriasis, s.k. invers psoriasis. Den uppträder inom fuktiga och varma hudområden: armhålor, under brösten, i ljumskar och underlivet. Vid psoriasis på dessa ställen saknas ofta, den för sjukdomen, karaktäristiska fjällningen.

Läs mer om psoriasis i underlivet

Psoriasis i hörselgången

Hörselgången är en 2,5 - 3 cm lång, lätt kurvad kanal från ytterörat till trumhinnan. Den är täckt med hud som i ytterdelen är försedd med hår. Psoriasisutslag kan finnas i yttre delen av hörselgången. Huden blir röd, fjällande och kan klia.

Läs mer om psoriasis i hörselgången

Psoriasis på händer och fötter

Psoriasis på händer och fötter kan både se ut och kännas på en mängd olika sätt. Graden av besvär och hur man upplever dem varierar från person till person. Det kan vara allt från några små hudutslag, till besvär som är mycket handikappande.

Läs mer om psoriasis på händer och fötter

Artikelfunktioner

Dela ut via sociala medier

Mejla sidan

Bli medlem 2013
Mynewsdesk
Må bra med psoriasis