Solskola vid psoriasis

Hur solar man på bästa sätt om man har psoriasis? Ska man använda solskyddskräm? Nu närmar sig sommaren med stormsteg och många med psoriasis passar på att ta tillvara på solen eftersom det oftast har en positiv effekt för psoriasis i huden.

- Det är viktigt att du börjar sola försiktigt och sedan ökar succesivt, säger professor Birgitta Stymne. Smörj om möjligt huden runt utslagen med solskyddskräm (vid guttat psoriasis kan det exempelvis vara svårt). Tänk på att skydda ansiktet extra.

Rådgör också gärna med ditt apotek kring vilken solskyddskräm som passar din hud bäst.

Solljus är ofta mycket bra mot psoriasis. Det bromsar upp celldelningstakten. Din psoriasis växer helt enkelt inte lika snabbt. Solljuset gör också att du bildar vitamin D i huden, och den är inflammationsdämpande. När solen skiner ute kan du sola i din egen takt. Mest UVB-ljus får du under sommarmånaderna mitt på dagen.

Fler tips om sommar och sol
 

Ljusbehandling under vinterhalvåret

Under den mörka delen av året kan du kanske dock behöva ljusbehandling. Det är något som du får på ordination av din hudläkare. UVB-ljus rekommenderas i första hand. Det mest optimala är att få ljusbehandlig tre gånger i veckan under tio veckor.

Det är viktigt att du har så tunna psoriasisutslag som möjligt när du går till din ljusbehandling. Är de tjocka och fjälliga hindrar de ljuset från att komma ner i det hudlager där nya hudceller bildas.

Många gånger kombineras ljusbehandling med D-vitaminkräm eftersom de två behandlingarna förstärker varandra. Läs mer om ljusbehandling vid psoriasis här

Om inte UVB-ljuset räcker kan PUVA-behandling vara ett alternativ. Då tar du först psoralentabletter eller badar i en lösning med psoralen i, som gör dig extra mottaglig för ljuset. Därefter är det dags för UVA-ljuset.

Bucky, som är en form av mjukröntgen kan ibland vara ett alternativ. Bucky används framför allt på begränsade hudområden, t ex händer och fötter, hårbotten eller enstaka svårläkta psoriasisutslag. Buckybehandling får du en gång i veckan under fyra till sex veckor. Även här är det nödvändigt att vara avfjällad vid behandlingen.

Ljuskänslig psoriasis

Det finns också en form av ljuskänslig psoriasis drabbar omkring fem procent av de psoriasissjuka. Sjukdomen förvärras i solen eller av ljusbehandling och drabbar oftare den som har ljuskänslig hud. Läs mer om ljuskänslig psoriasis

Artikelfunktioner

Dela ut via sociala medier

Mejla sidan

solning psoriasis

Solljus är ofta bra mot psoriasis och bromsar upp celldelningstakten.