Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Besök på försvarsanläggning och destilleri

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen i strålande väder gjort en kulturell resa med buss söder ut till Härnösandstrakten. Efter lunch guidades det runt på Hemsö fästning och mot aftonen kunde High Coast Destilleri skådas. Där intogs även middag.

Gott smörgås fika vid Själevads kyrka


Bussresan söderut avlöpte väl och fika rast gjordes vid den utomordentligt vackra Själevads kyrka. Till Hemsö togs hela bussen med på färjan.  Framme vid fästningen serverades resenärerna en fantastisk buffé på restaurangen.

Guidning av anläggning på Hemsö
Sedan tog guidningen fart och den militärt utbildade guiden Martin Yxberg, informerade om den del av anläggningen som kunde ses ovan jord och därefter tog han med alla ned i underjorden där själva anläggningen fanns.

Nere i försvarsanläggningen på Hemsö, 80 tal datorer som var moderna då.
En lång fuktig gång ledde ned till de rum som fanns under jorden, kök, matsalar, förråd, logement, vatten- och luftrening, dieselelverk, sjukvårdssal och rum för stabsfunktioner och eldledning.

Hemsö fästning var en försvarsanläggning vid Ångermanälvens mynning. Värnpliktiga vid KA 5 i Härnösand gjorde fem månader av sin militärtjänstgöring på Hemsön fram till 1989 då anläggningen slutligen togs ur drift och övergick till en övningsanläggning fram till 1992. Sommaren 2005 öppnades ett museum på plats.

Mot aftonen togs färden vid norrut och man passerade Bjärtrå, där High Coast Destilleri ligger vackert vid Ångemanälven.  I det gamla kraftverket från förra sekelskiftet produceras whisky, här finns de stora kopparpannorna och i lagerhusen många tusen fat som väntar på att mogna.

Guidning av High Coast Destillery
Guiden förklarade att det nordliga klimatet är en av fördelarna till en bra produkt, där temperaturväxlingarna pågår ständigt, dag som natt. De påskyndar delar av mognadsprocessen under lagringen och bidrar till en unik smakutveckling.

Lagret Hifh Coast Destilleri

Ångermanälven bidrar med sitt iskalla fjällvatten för snabb kylning som är oerhört betydelsefullt för att få ett karaktärsfullt destillat. Val av processvatten, malt och jäsning sker med största noggrannhet

Middag på High Coast Destilleri

Dagen avslutades med middag och därefter var det dags för att återvända mot Umeå. Alla var mer än nöjda med denna dags upplevelser.