Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Café kväll för Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen erbjudit sina medlemmar en medlemskväll med sallad, kaffe och kaka. ABF representerades av Tobias Janse. Roger Johansson nyligen invald studieorganisatör förmedlade kunskap om psoriasisartrit

Roger Johansson, nyligen invald studieorganisatör i Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning och ABFs representant Tobias Janse informerade på medlemskvällen

               

Den för årstiden oerhört varma kvällen gjorde att man fick ha både dörrar och fönster vid öppna. Passande nog serverades en sallad med bröd och dryck till. Till kaffet och kakan passade många på att prata om bl.a. sin sjukdom och hur den yttrar sig. Nya bekantskaper gjordes och några anmälde sig till en resa i juni.

Det viktigaste när man misstänker att någon fått Psoriasis är att den personen får en riktig diagnos och rätt behandling. Det är dock enligt statistiken lång tid för många att få rätt diagnos. Psoriasisartrit har uppmärksammats på senare år och forskningsartiklarna under de sista 10 åren har ökat från 3 338 till 8 286 stycken.

     Roger Johansson visade på den nya hemsidan och hur man kan hitta den.

Psoriasis är en ärftlig inflammatorisk systemsjukdom som kan ge upphov till samsjuklighet med andra autoimmuna sjukdomar. Främst psoriasisartrit men även Diabetes, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt- och kärl sjukdomar. Den vanligaste behandlingen är salvor och ljusbehandling. Man kan också få invärtes tablettbehandling i form av antiinflammatorisk medicin. Det ges även ut cellhämmande medel mot både hudutslag och invärtes värk i leder, muskler och muskelfästen. De allvarligaste sjuka kan få biologiska mediciner.

Gunilla Eriksson informerade och visade på de olika behandlingar som man har kunnat få sedan 1965 och fram till idag.

Tack vare Psoriasisförbundet så har vi den patientnära behandling som ändå finns idag. Det är även förbundet som ger pengar ur sina fonder för att forskningen skall kunna bedrivas.

Tobias Janse, ABF, presenterade studieförbundet och vad de kan erbjuda medlemmarna i nära samarbete med föreningen.