Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Föreläsning om den kroniska systemsjukdomen Psoriasis

Gunilla Eriksson, psoriasisföreningen i Umeå, har varit och informerat om systemsjukdomen Psoriasis på Funktionsrätt Umeå för de som går programmet svenska för invandrare. Hon berättade om sjukdomens många ansikten

Genom att föreläsa om psoriasis kan information om sjukdomen spridas till alla som så önskar. Om den drabbade personen får en diagnos är chansen större till bra medicinering.

En Power Point presentation med bilder gjorde det lättare för den-50 tal stora åhörarskaran att förstå hur sjukdomen kan se ut. Många av deltagarna var nyss komna till landet och kunde ha svårt att förstå muntlig information på svenska. Gunilla visade även på de salvor och tabletter som kan ge lindring i symptomen på Psoriasis och Psoriasisartrit.

Psoriasis är en ärftlig inflammatorisk systemsjukdom som kan ge upphov till samsjuklighet med andra autoimmuna sjukdomar. Främst psoriasisartrit men även diabetes, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt- och kärl sjukdomar. Den vanligaste behandlingen är salvor och ljusbehandling. Man kan också få invärtes tablettbehandling i form av antiinflammatorisk medicin. Det ges även ut till exempel cellhämmande medel mot både hudutslag och för invärtes värk i leder, muskler och muskelfästen. De allvarligaste sjuka kan få biologiska mediciner.

Tack vare Psoriasisförbundet så har finns en patientnära behandling idag. Förbundet ger pengar ur sina fonder för att stödja forskningen inom området.

Om man lyckas bli fler medlemmar så står förbundet starkare mot politiker när det kämpas för en rättvis vård över hela landet.