Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Information för omvårdnadsprogrammet

Gunilla Eriksson, Psoriasisföreningen i Umeå, har varit och informerat om systemsjukdomen Psoriasis och dess samsjuklighet för omvårdnadsprogrammet på Viva Komvux. Inom omvårdnadsprogrammet för vuxna motsvarar utbildningen kraven till att bli undersköterska. HSO ansvarade för denna eftermiddag som gav eleverna insyn i hur livet kan te sig för personer med olika funktionsnedsättningar.

Foto: Maria Holmgren, HSO

Text till bild: Gunilla Eriksson har informerat om systemsjukdomen psoriasis för omvårdnadsprogrammet på Viva Komvux.

Gunilla berättade om Psoriasis/psoriasisartrit och hur hon har upplevt hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Redan i 10-årsåldern fick Gunilla oförklarliga utslag som gjorde att hennes skolundervisning inställdes i två månader eftersom man trodde att det var något smittosamt hon drabbats av. Inte förrän hon var 17 år ställdes rätt diagnos.

Vikten av rätt diagnos förstod hon först då eftersom det en riktig behandling kunde sättas in. Även om diagnosen inte var trevlig att få så visste hon i alla vilken sjukdom hon drabbats av. Som första behandling efter diagnos var salvor och ljusbehandling och förhoppning om soliga sommardagar. Under 1990-talet blev arbetssituationen för Gunilla sådan att sjukdomen började gå in i kroppen och invärtes behandling sattes in.

Psoriasis är en ärftlig inflammatorisk systemsjukdom som kan ge upphov till samsjuklighet med andra autoimmuna sjukdomar. Främst psoriasisartrit men även Diabetes, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt- och kärl sjukdomar. Den vanligaste behandlingen är salvor och ljusbehandling. Man kan också få invärtes tablettbehandling i form av antiinflammatorisk medicin. Det ges även ut cellhämmande medel mot både hudutslag och invärtes värk i leder, muskler och muskelfästen. De allvarligaste sjuka kan få biologiska mediciner. Under den senast tiden har nya orala mediciner tillkommit och idag ska medicinbehandlingen vara individinriktad.