Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Internationella Psoriasisdagen uppmärksammades av Umeå förening

Världspsoriasisdagen uppmärksammades i Umeå med öppet hus för allmänheten. Ett 25-tal personer kom till Umeås Öppna hus för att få veta mer om Psoriasis. Deltagarna fick följa en direktsändning från Psoriasisförbundet och därefter en föreläsning av fotterapeut Karolina Torgilsson. Föreningen bjöd på fika och frukt samt försålde sina marknadsvaror till medlemspriser.

Direktsändningen gav exempel på hur man kan sköta sin sjukdom själv. Vikten av att patienterna har egen kunskap om sin sjukdom. Hur politikerna som beslutar om de ekonomiska medlen tänker. Att de nationella behandlingsrekommendationerna ska anammas av Landstingen. Man hade fått frågor omkring forskning och genetik. Även frågan om vikten av rätt diagnos togs upp så att man får rätt medicinering.

Därefter var det en föreläsning av fotterapeut Karolina Torgilsson, som föreläste om vikten av att sköta sina fötter. Foten har 32 leder, 20 muskler, 26 ben vilket är 25 % av kroppens ben, 100 tal ligament och 250 svettkörtlar. Under en livstid går man en sträcka av 4 varv runt jorden. Det är viktigt att foten har en hel och smidig hud därför är det bra att sköta om den, fotbad och sedan smörja foten med kräm.  Det är bra att ha bra sockar av naturmaterial och en bra passform, sedan skor som passar.

Om man anlitar fotvård och är psoriatiker är det viktigt att den som behandlar är utbildad fotterapeut och har skadebehandlingsförsäkring. De bör tillhöra Sveriges fotterapeuter så man säkert vet att behandlingen är av bästa sort.

Psoriasis i huden karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller. Detta syns som fjällande rodnande torra fläckar på hud och i hårbotten. Idag vet man att omkring hälften av de psoriasissjuka även får problem med lederna i någon form.

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i sin allvarligaste form, rörelsehinder. De vanligaste symtomen vid psoriasisartrit är stelhet, rörelse- eller vilosmärta, svullna leder, ömhet över ledkapsel, muskel- och senfästen samt trötthet orsakade av inflammation. Lederna kan även angripas och brytas ned av sjukdomen.

Behandlingen av psoriasis är först lokal med behandlande salvor. Vid svår psoriasis, psoriasisartrit kan ett cellhämmande medel föreskrivas. Vid psoriasisartrit är dock grundbehandlingen antiinflammatoriska medel. Under det sista årtiondet har forskarna tagit fram biologiska läkemedel som kan användas vid svåra sjukdomstillstånd.

Idag uppmanar läkarna patienterna till ett liv utan rökning, bra kost, motion och måttlig alkoholkonsumtion.