Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning på besök på Mannaminne, Höga kusten. Här blir man guidade i dragspelsmuseet

Kulturell resa till Mannaminne

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen erbjudit medlemmarna en kulturell resa till Mannaminne. Det är beläget inom världsarvsområdet Höga kusten. Här intogs lunch och man blev därefter guidade runt i området. På hemväg besöktes en gårdsbutik och därefter intogs fika på en solig rastplats.

Karta uppritad över Mannaminnes byggnader

Karta över Mannaminne

Vid framkomsten intogs lunch på Café Mannaminne, där även ett flertal andra sällskap bokat bord. I den kulturella miljön intogs lax, potatis och sallad.

 

Besökarna står utanför café Mannaminne

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning utanför Café Mannaminne där lunchen intogs

Stavkyrka

Här är Stavkyrkan

På denna plats ska Sagans väg byggas

Sagans väg under uppbyggnad, informerade guiden Lars Stattin

Besökare på mannaminne från Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning

Besökare på mannaminne från Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning

Därefter guidades man av Lars Stattin som berättade bakgrundshistorien omkring platsen. Anders och Barbro Åbergs livsverk, Mannaminne, började byggas 1980. Det är idag en museianläggning och ett allkonstverk som består av över 50 byggnader som är ett av höga kustens populäraste besöksmål. Här finns flera museer, uppbygga byggnader från Ungern, Estland och Norge en kinapaviljong och nu även ett hotell. Där finns en stavkyrka, en gigantisk handsnidad jordglob i ett eget hus, ett dragspelsmuseum i form av en passagerarångbåt och mycket annat att ta del av. Det har även insamlats ett antal fordon som tunnelbanevagn, sju spårvagnar, ett Draken flygplan, en bogserbåt från Ångermanälven mm.

Psoriatiker på Besök på gårdsbutik i Nordingrå

Gårdsbutik i Nordingrå

Efter avslutad egen tid besöktes en gårdsbutik i Nordingrå, Själand. Den är ett familjeägt företag i andra generationen där man kan inhandla blommor, marmelader, sylt, choklad och många prylar av de mest skilda slag.

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen gjort en kulturell resa till Mannaminne. På hemväg intogs fika i trevligt sällskap, man serveras både mackor och hembakt kaka

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen gjort en kulturell resa till Mannaminne. På hemväg intogs fika i trevligt sällskap.

Därefter återvände sällskapet hemåt och på en rastplats erbjöds tid för fika och reflektioner. Tack vare det soliga och varma vädret blev hela dagen en lyckad upplevelse.

Psoriasis är en ärftlig inflammatorisk systemsjukdom. Samsjukligheten är främst med psoriasisartrit men även diabetes, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt- och kärl sjukdomar. Behandling består av salvor, ljusbehandling, tabletter eller injektioner av biologiska mediciner.