Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Kulturresa till Norrbyskär

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har varit på en studie och kultur resa och besökt Norrbyskär. I den lite snålkalla men ändå ljusnande dagen samlades många vid färjeläget. Det var Norrbyskärs öppnings för sommaren. Dagen till ära besökte Norrfjärdens kyrkokör, från Piteå, ön för att underhålla.

Lunchservering

Lunch serverades på museet, och bara den var värd denna resa. Den bestod av både kalla och varma rätter. Ägghalvor, lax, sill och röror därtill. Därefter stek, köttbullar, potatis, sallader och mycket mer. Kaffe och kaka därpå gjorde susen


Sedan var det dags för körens uppträdande. De inledde med Idas sommarvisa och Det går en vind över vindens ängar, därefter underhöll de med ett varierande innehåll av psalmer och hyllande melodier till årstiden och kärleken.




För att se och få veta så mycket av Norrbyskärs historia kunde alla sätta sig i ett mindre tågliknande fordon. En guide berättade om ön och körde runt på de olika platserna som är kvar sedan ångsågstiden.


Norrbyskären består av ett flertal mindre öar. De var under 1800-talet karga och ingen hade någon större användning av dem. 1895 lät Frans Kempe bygga en ångsåg på en av öarna. Att det byggdes en såg just där berodde på läget med möjlighet till hamn och skeppning av det sågade materialet. För att försörja den nya sågen med arbetskraft byggdes bostäder, affär, skola och sjukvård upp, många av byggnaderna ritade av stockholmsarkitekten Kasper Salin. Norrbyskär har kallats ”idealsamhälle ute i havet”. Arbetarna hade fri bostad, och redan i början av 1900 talet hade man elektriskt belysning.

När skeppen kom för att lasta på av det sågade materialet hade man barlast av jord med sig och allt eftersom började ön att grönska. Arbetarna fick då åtta fåror upplöjt potatisland, de hade även tillgång till ved, tvättstuga, badhus. Förmånliga villkor i pensions-, sjuk- och nödkassor erbjöds. Det fanns även sjuksköterska och barnmorska på ön.


Verksamheten vid Norrbyskären nådde sin höjdpunkt på 1920-talet, då närmare 1 400 personerna var bosatta. 1952 avslutades verksamheten definitivt.


Efter åkturen kunde man besöka museet där guiden, framför en stor avbildning av Norrbyskären, fortsatte informationen om Norrbyskär.  Genom denna kunde man lättare förstå hur verksamheten bedrevs

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

Solen lyste på sällskapet när man med mycken kunskap om Norrbyskär återvände till fastlandet.