Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriatiker besökte bioteknikföretag

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelnings medlemmar har nyligen erbjudits ett studiebesök på GE Healthcare i Umeå. Det är en produktionsanläggning för ett av världens största företag inom bioteknikförsäljning. Besökarna fick ett föredrag om anläggningen och därefter en rundvandring.

Inger Rönnberg som är platschef berättade att i Umeå tillverkar GE Healthcare laboratorie- och processinstrument som hjälper forskare, läkemedelsföretag och kliniker att upptäcka och skapa nya mediciner och terapier för att förbättra sjukvård runt om i världen.

Instrumenten gör det möjligt för vårdgivare att bättre diagnostisera och behandla patienter med tillstånd som t ex cancer, Alzheimers sjukdom samt hjärt- och kärlsjukdomar.

GE Healthcare är ett multinationellt företag som ingår i General Electric-koncernen. Pharmacia Biotech var ett bioteknikföretag under 1990-talet och företagets tidigare verksamhet återfinns sedan 2004 som en del av GE Healthcare.

I Umeå är det omkring 400 anställda i företaget vilket gör det till den näst största industrin i Umeå.

Psoriasis är en ärftlig inflammatorisk systemsjukdom som kan ge upphov till samsjuklighet med andra autoimmuna sjukdomar. Främst psoriasisartrit men även Diabetes, mag- och tarmsjukdomar samt hjärt- och kärl sjukdomar. Den vanligaste behandlingen är salvor och ljusbehandling. Man kan också få invärtes tablettbehandling i form av antiinflammatorisk medicin. Det ges även ut cellhämmande medel mot både hudutslag och invärtes värk i leder, muskler och muskelfästen. De allvarligaste sjuka kan få biologiska mediciner.