Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Resa till Höga kusten

En solig varm sensommardag gjorde Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning en nöjes och kulturell resa mot Höga kusten. Reseledaren Elisabet Nyberg och chauffören Staffan Hagerlund ledsagade alla säkert under resan. Under dagen besöktes strutsar, kyrka med lunch på Mannaminne och slutligen kunde smycken inhandlas hos en lokal silversmed.

Övik s hamn

Bussfärden söderöver gick genom historiska landskap där det tidigt bodde människor som bedrev handel med andra. Landhöjningen omkring Höga kusten har varit stor därför är det svårt att förstå hur det faktiskt såg ut för 1000 år sedan.


Strutsfarmen i Gerdal drivs av Mona och Niklas Persson. De började för 22 år sedan med tre strutsar och har idag byggt hus för servering och ett fågelslakteri. De kläcker strutsägg och föder upp ungarna till slakt. Köttet serveras på deras egen restaurang. Strutsen härstammar från Afrika och är världens största fågel. Den kan väga över 150 kg och kan springa över 70 km/tim med 5 meters steg


Ytterlännås kyrka besöktes sedan, där de äldsta delarna byggdes på 1200-talet.

Guiden Karin Skoglund mötte sällskapet med ett fantastiskt kulande. Hon visade på den nyckel som man öppnade kyrkan med och den historien omkring den. Kyrkan byggdes i gråsten och har förändrats en aning under tiden, nämnas kan att dopfunten från Gotland kom till under 1300-talet. Under 1400-talet byggdes sakristian, vapenhuset och kalkmålningar. 1850 beslöts att den gamla kyrkan skulle få bli kvar i orubbat skick.