Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Studiebesök på Umevatoriet

Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning har nyligen gjort studiebesök på Umevatoriet på Umestan. Där fick man information om Universums stjärnor, planeter, månar och galaxer. Studiebesöket avslutades med att försöka lösa matematiska klurigheter på övervåningen. Tyvärr så var det ett av årets första regn, som öste ner så ingen kunde klättra upp i kupolen och se stjärnorna på riktigt.

Umevatoriet är ett publikt observatorium och planetarium i Umeå, som drivs i samarbete mellan Umeå universitet och Umeå kommun, med målsättningen att främja intresset för naturvetenskap, teknik och matematik. Det invigdes våren 2006 på Umestan och har sedan dess varit ett mycket populärt besöksmål.

Besökarna fick först en genomgång av vad som sker på platsen dagtid. Petra Hellgren, Informationsassistent vid Umevatoriet, berättade att många skolklasser från 5 år och uppåt besöker platsen. Man kan förutom olika matematisk klurigheter även arbeta med programmering. Hon presenterade anläggningen, som drivs i samarbete mellan Umeå kommun och universitetet. Målsättningen är att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik.

Besökarna fick sätta sig tillbakalutade i de sköna fåtöljerna i Planetariet. Där tog en spännande resa ut i rymden fart bland stjärnor, galaxer och planeter.

En kopp kaffe serveras innan besökarna skulle besöka övervåningen där ett helt rum med matematisk klurigheter kunde undersökas och försöka lösas.

Ett nytt planetarium kommer på Konstnärligt campus. Området vid Umeälven, ska byggas om för att göra plats för en interaktiv miljö när Sliperiet och Umevatoriet slås ihop och bildar en ny verksamhet.

I det nya planetariet kommer åskådarna att tas med på en virtuell tur i universum, där man exempel kan landa på Mars eller månen och betrakta vår egen planet därifrån. Det kommer också att gå att besöka andra galaxer och universums ytterkanter.

Besökarna från Psoriasisförbundet Umeå lokalavdelning återvände hem i mörka kvällen uppfylld av den verklighet som finns ute i rymden.