Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Det är svårt att se mamma ha ont

13-årige Hugo Sjöbergs mamma har psoriasis. Själv är han också inställd på att få sjukdomen.

Det brukar bli så eftersom det är ärftligt, säger han. Hugo vet det mesta om psoriasis. Han säger själv att det är bra, då är han förberedd om han själv får psoriasis.

 

Hugo Sjöbergs mamma har psoriasis

Hugo Sjöbergs mamma har psoriasis

 

Hur mycket påverkar din mammas psoriasis dig?

– Det är så svårt att se mamma ha ont i lederna. Ofta kan hon nästan inte röra sig, utan är alldeles stel. Men det blir en vana att vi har det så här. Jag brukar tänka på att inte småbråka med henne när hon har mycket ont, utan är mer ute med kompisar istället.

 

Hugos kompis Jespers mamma har också psoriasis. Mammorna lärde känna varandra på pojkarnas matcher och upptäckte då att båda hade psoriasis. Hugo berättar att nu är mammorna också vänner.

 

– Det är bra att Jesper också vet mycket om psoriasis. Vi pratar inte så mycket om det, men det känns bra ändå.

 

Hugo har sett att många han träffat som har psoriasis försöker dölja sina fläckar och inte gärna använder mörka kläder.

 

– Jag tycker att det synd att de ska vara så. Om alla kände till vad psoriasis är så skulle det vara annorlunda. Det borde vara mer information till alla människor.

 

Hugo tycker inte att hans mammas sjukdom gör deras liv annorlunda än andras.

 

– Visst finns det saker som mamma har svårt att göra, men då gör vi annat tillsammans istället.