Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

mjuka upp med psoriasisforbundet

Uppmjukningsövningar

Uppmjukningsövningar som kan passa speciellt för dig med psoriasisartrit, ledbesvär, smärta och nedsatt rörlighet. De här övningarna kan självklart alla göra och kan vara bra om man är stel i kroppen och ovan vid träning.

 

Det är inte alltid lätt att hitta träning som passar för de behov man har. När man har ont i lederna kan en begränsning också vara att det gör ont, eller att vissa rörelser inte alls går att göra. Tänk på att är man osäker på om man gör rätt är det lätt att låta bli. Samtidigt är träningen viktig för att inte ledbesvären och stelheten ska öka.

 

Eftersom ledbesvär kan sitta på olika delar i kroppen kan du anpassa övningarna efter dina behov och göra de övningar du tycker att du behöver.

 

 

Uppmjukningsövningar 

Den första filmen här nedan är en uppmjukningsövning som är bra för dig som är stel på morgonen eller vid andra tidpunkter på dagen upplever att du behöver öka rörligheten i kroppen.

 

Den är uppbyggt på stora rörelser som engagerar stora muskelgrupper och flera leder på samma gång. Om du också har besvär med händer och fingrar kan du få med dessa leder genom att exempelvis ”blinka med händerna” samtidigt som du gör den stora huvudrörelsen. Programmet är 17 minuter långt om du gör hela programmet.

 

Ungefär åtta repetitioner är lagom av varje övning. Om du har stela och är i ett skov kan du försöka att istället göra dessa övningar 20 gånger i de leder som är stela. Gör rörelserna långsamt. Andas i takt med rörelsen och känn hur andningen påverkar din kropp. Lyssna på din kropp och dess behov.

 

Vill du se fler filmer?

 

Här kan du läsa om träning och psoriasisartrit och varför det är så viktigt att träna och även när man har stela leder eller har ett skov.

 

Filmerna är gjorda av Anja Näslund, hälsovetare.

 

 1. Uppmjukning (17:41).

 

2. Solhälsning (4:28).

 

3. Modifierad solhälsning (6:01).