Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Närstående berättar - att vara närstående

Anhöriga berättar

Här följer några personliga berättelser ur lite olika perspektiv från anhöriga, till exempel som förälder, som barn, och som partner. Det är inte alltid lätt att vara den som står bredvid när någon som står en nära har det svårt. Hur kan man förhålla sig och vad finns det som man kanske ska tänka på?

Anhöriga berättar i länkarna nedan och visar vilka tankar och känslor det kan ta fram och hur man kan fundera kring psoriasis och psoriasisartrit. Det kan vara till stor hjälp att inte känna sig ensam. Har du själv något att berätta och vill dela med dig av? Hör av dig till oss!

 

Det är svårt att se mamma har ont

13-årige Hugo Sjöbergs mamma har psoriasis. Själv är han också inställd på att få sjukdomen. Det brukar bli så eftersom det är ärftligt, säger han. Hugo vet det mesta om psoriasis. Han säger själv att det är bra, då är han förberedd om han själv får psoriasis.

Hugo

Hugo

 

Ta känslorna på allvar!

Anne Stiernquist, f.d. ombudsman, på Psoriasisförbundet. Hon träffar ofta närstående till personer med psoriasis. Hon har på nära håll kunnat konstatera att det inte alltid är lätt att vara den som står bredvid när en familjemedlem har det svårt.

 

Räkna de bra dagarna och strunta i de andra

Katarina Eriksson bor i Rönninge, utanför Stockholm. Hennes man Kenneth har svår psoriasis och psoriasisartrit. Efter elva år tillsammans har Katarina lärt sig tyda signaler och vet när hon ska backa och inte räkna med några gemensamma aktiviteter.

 

Man får inte glömma sig själv

Anja Näslund är hälsovetare och har varit projektanställd på Psoriasisförbundet. Hon har stor kunskap om hur det kan bli i en relation när den ena parten har en sjukdom.

 

Vi har fått anpassa livet

– En och annan blomma i rabatten ryker väl när jag rensar i trädgården, säger Ingemar Schelin. Men samtidigt går det fortare än när min fru är med. Och har jag blivit rätt duktig på att göra nya saker i hemmet.

 

Man måste vara stark

Anja Jegréus är mamma till Victor som snart är 13 år och på väg in i tonåren. När Victor var nio blommade hans psoriasis upp. Hela kroppen var full av utslag. För Anja, som själv har psoriasis, var diagnosen solklar.

 

 

Bli medlem!

Bli medlem!