Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasiskompassen - psoriasisartrit

Här hittar du som har psoriasisartrit länkar till information på Psoriasisförbundets hemsida och till externa källor. Länksamlingen kan även vara av intresse för vårdpersonal och närstående.

Vård och behandling

Här hittar du direktlänkar till vår hemsida samt till information från Försäkringskassan, Läkemedelsverket och andra myndigheter.

 

Psoriasisförbundets information om symtom och diagnos

 

Psoriasisförbundets information om behandling av psoriasisartrit

 

Att leva med psoriasisartrit, broschyr från Psoriasisförbundet att ladda ned eller beställa

 

Svensk Reumatologisk Förenings riktlinjer för behandling av psoriasisartrit (OBS! För sjukvårdspersonal.)

 

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

 

Läkemedelsupplysningen, Läkemedelsverket

 

Information på 1177 om Egen vårdbegäran (egenremiss)

 

Hitta en fysioterapeut, information från Fysioterapeuterna

 

Vad gör en arbetsterapeut? Information från Arbetsterapeuterna

 

Dina rättigheter som patient, information på 1177

 

Om du inte är nöjd med vården, information på 1177

 

Stöd, bidrag och rådgivning

Här hittar du länkar till information om sjukförsäkring och olika stöd och bidrag du kan söka.

 

Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd för psoriasisartrit

 

Information från Försäkringskassan om förebyggande sjukpenning

 

Information från Försäkringskassan om tandvårdsstöd

 

Information från Försäkringskassan om handikappersättning/merkostnadsersättning

 

Lista på 1177 över hjälpmedel

 

Funktionsrättsbyrån – rådgivning till dig med en funktionsnedsättning

 

Vad kan jag göra själv?

Här hittar du tips och råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär eller få kontakt med andra i samma situation.

 

Psoriasisförbundets information om träning och psoriasisartrit

 

Psoriasisförbundets tips om uppmjukningsövningar

 

Information på 1177 om FaR – fysisk aktivitet på recept

 

Bli medlem i Psoriasisförbundet

 

Vänligen observera! Psoriasisförbundet tar inget ansvar för innehållet på de externa sajter som länkas till ovan.

Har jag psoriasisartrit?

Jag har haft problem men mina leder till och från i ca 3 års tid. Jag märkte tydligt att något förändrades i min kropp: fick ont i lederna, oftast i en hand eller en fot, det var aldrig båda fötter eller händer samtidigt, jag har blivit tröttare, är alltid stel i kroppen på morgonen när jag vaknar eller om jag suttit stilla lång tid, jag blev oftare sjuk och jag fick lunginflammation.

Har sökt läkare för mina leder men proverna har inte visat att jag har någon ledsjukdom, men jag har inte gjort någon röntgen på händer och fötter som jag hört att man skall göra om man misstänker reumatologiska sjukdomar.

Jag har svårt att hålla normal vikt, har fått högt blodtryck och har märkt att jag får ödem i mina ben de perioderna när det gör som ondast i mina leder. Det verkar komma i skov. Jag har nu även börjat få utslag på mina armbågar som först kommer som upphöjda utslag som blir större och efter ett tag så torkar det och blir torrt, fjällar lite.

 

Jag misstänkte att jag fått psoriasisatrit för 3 år sedan och sa det till min doktor men just då hade jag inga utslag på armbågarna. Min äldre syster har just denna sjukdom så man blir ju lite orolig. Vad händer om jag har detta och jag inte får någon behandling, kan du ge mig råd?

 

Mvh Micaela

Svar
Tack för ditt mail, och dina funderingar. Det är alltid svårt att sätta en diagnos via en skriftlig beskrivning, men visst låter det som psoriasisartrit. Att din syster har diagnos är i sig ett kriterium när vi sätter diagnos psoriasisartrit. Andra typiska exempel som du lyfter är att smärtan flyttar sig mellan olika leder, och att den är asymmetrisk, det vill säga att du inte har ont i båda händerna samtidigt. Trötthet och allmän stelhet är vanligt, och du lyfter även viktproblem och högt blodtryck som vi ser är vanligt hos personer med inflammatoriska sjukdomar. Jag gissar att de prover du talar om är blodprover, och typiskt för psoriasisartrit är att det inte syns något på blodproverna, till skillnad från reumatoid artrit/reumatism där blodproverna ofta är utmärkande. En röntgen kan vara till hjälp, men det är inte alltid något syns på den heller. Du kan dock fortfarande ha psoriasisartrit.

 

Din beskrivning antyder att det kan vara inflammationer i sen- och muskelfästen. Dessa behandlas ofta med antiinflammatoriska tabletter, vilket dels lindrar inflammationen och dels minskar smärtan och stelheten. Jag tycker dock inte att du ska självmedicinera, utan sök en annan läkare. Om du har gått på en vårdcentral, byt vårdcentral eller försök få en remiss till reumatologen. I många landsting kan du skriva en ”egenremiss” om allmänläkaren inte vill göra det, så det kan också vara en möjlighet. En del experter menar att det är väldigt viktigt att vi börjar behandla psoriasisartrit tidigt för att minska risken för komplikationer längre fram.

 

Det behöver inte bli problem, men vi har svårt att sia om hur just din sjukdom kommer att utveckla sig. Så mitt slutord blir: stå på dig, du har rätt att få veta vad det är, inte vad det inte är. Under tiden, träning är jätteviktigt för att minska besvären av sjukdomen, så om du inte redan tränar regelbundet, börja nu. Psoriasisförbundet har exempelvis flera träningsfilmer du kan använda.

 

 

 

Lycka till!
Varma Hälsningar Anja

 

Visste du att...?

… man behöver inte ha mycket psoriasis i huden för att få psoriasisartrit. En del får till och med ledbesvären innan några symtom syns på huden.

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Vi kan dock inte ge någon medicinsk rådgivning.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!