Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Former av psoriasisartrit

Vid psoriasisartrit är det vanligt att första fingerleden blir svullen och inflammerad. Det är mycket vanligt vid psoriasisartrit att ha inflammationer i sen- och muskelfästen som ger smärta vid rörelse och belastning. Dessa inflammationer kallas för entesiter. Den inflammation som orsakar psoriasisartrit startar i anslutning till en led, i muskel- eller senans fäste mot benet, i den så kallade entesen. Vanliga ställen där entesiter uppstår är i akilleshälen, och i leder runt omkring foten. Smärtan förvärras av belastning och rörelse, den är också svårbehandlad speciellt om det gäller axelområde.

 

Psoriasisartrit kan medföra snedställning och förstörda leder.

 

Psoriasisartrit i fötter och tår kan se olika ut. och vara av olika svårighetsgrad. Oavsett hur drabbad individen blir av sjukdomen så medför det oftast smärta och stelhet. Medicinska fotinlägg för förbättrad funktion kan behövas.

 

Synovit

Synoivt är inflammation i senhinna i ledkapsel eller senskida, ofta i axelpartier.

 

Röntgenologiska fynd

Röntgenologiska fynd är förändringar i småleder, det är oftast frågan om erosiva förändringar, det vill säga att lederna bitvis ”vittrar” bort på ett sätt som kan liknas vid att leden förtvinar och smalnar av mot ben, kallas på engelska för ”pencil-in-cup”.

 

Nagelförändringar

Det finns en särskilt stark koppling mellan nagelförändringar och psoriasisartrit. Mellan 60 – 80 % av dem som har psoriasisartrit har någon form av nagelförändringar, i jämförelse med mellan 20 – 40 % av dem som har psoriasis. Typiska förändringar är små gropar och hål i nageln. Nagelförändringar kommer ofta tidigare än artriten.

 

Daktylit

Daktylit är en total svullnad av en tå eller ett finger, eller fler, och är en markör för en högre risk att utveckla den svårare sjukdomen, där lederna riskerar att helt förstöras (led-destruktion). Svullnaderna brukar kallas för korvfinger eller korvtå. Daktylit förekommer någon gång hos närmare hälften av alla som har psoriasisartrit.

 

Psoriasis mutilans

Detta är en mycket allvarlig och svår form av psoriasisartrit där lederna förstörs och blir korta och kraftlösa. För bättre funktion kan till exempel tummen stel-opereras.

 

Psoriasisartrit i fingerled

Daktylit

Psoriasis mutilans

Svullen led

Psoriasis i tåleder

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Skriv till oss så svarar vi så fort vi kan.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!