Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasiskompassen - psoriasis

Här hittar du som har psoriasis länkar till information på Psoriasisförbundets hemsida och till externa källor. Länksamlingen kan även vara av intresse för vårdpersonal och närstående.

Vård och behandling

Här hittar du direktlänkar till vår hemsida samt externa länkar till information från Försäkringskassan, Läkemedelsverket och andra myndigheter eller organisationer.

 

Psoriasisförbundets information om behandling av psoriasis

 

Psoriasisförbundets information om psoriasis och samsjuklighet

 

Att leva med psoriasis, broschyr från Psoriasisförbundet att ladda ned eller beställa

 

Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologis behandlingsrekommendationer för systembehandling av psoriasis (OBS! För sjukvårdpersonal)

 

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

 

Läkemedelsupplysningen, Läkemedelsverket

 

Information på 1177 om Egen vårdbegäran (egenremiss)

 

Klimatvård – Clinica Vintersol

 

Klimatvård – Svenska Re

 

Information från Försäkringskassan om planerad vård utomlands

 

Information på 1177 om dina rättigheter som patient

 

Information på 1177 – Om du inte är nöjd med vården

 

Stöd, bidrag och rådgivning

Här hittar du länkar till information om sjukförsäkring och olika stöd och bidrag du kan söka.

 

Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd vid psoriasis och PPP

 

Information från Försäkringskassan om förebyggande sjukpenning

 

Information från Försäkringskassan om tandvårdsstöd

 

Information från Försäkringskassan om handikappersättning/merkostnadsersättning

 

Funktionsrättsbyrån – rådgivning för dig med en funktionsnedsättning

 

Vad kan jag göra själv?

Här hittar du tips och råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär eller få kontakt med andra i samma situation.

 

Psoriasis och egenvård, broschyr från Psoriasisförbundet att ladda ner eller beställa

 

Psoriasisförbundets information om livsstil och livskvalitet

 

Psoriasisförbundets information om psoriasis och motion

 

Information på 1177 om FaR – fysisk aktivitet på recept

 

Bli medlem i Psoriasisförbundet

 

 

Vänligen observera! Psoriasisförbundet tar inget ansvar för innehållet på de externa sajter som länkas till ovan.

Vanliga frågor om psoriasis

Hur mycket betyder rätt kost?

Jag har precis fått min psoriasisdiagnos, är 29 år och har än så länge störst besvär i hårbotten, men har även problem med lederna (men vet ännu inte om det hör ihop med psoriasisen). Hur stor inverkan har min kost på sjukdomen. är det något speciellt man ska tänka på?

Hej,

Du har precis fått din diagnos psoriasis och har också besvär med lederna, men ännu ingen uttalad koppling till psoriasisen. Din fundering gäller om du bör tänka på något särskilt med kosten. Idag finns det mycket lite om kosten som är helt säkerställt när det gäller psoriasis och psoriasisartrit.

 

En första enkel tumregel kan därför vara att uppmärksamma om det finns några särskilda livsmedel som verkar påverka dig mer än andra. En del psoriasissjuka upplever att skoven ökar eller att det kliar mer när de äter vissa typer av mat, och då är det så klart klokt att utesluta dem. En risk uppstår om du utesluter många likartade livsmedel och då riskerar att få brist på något. En enklare form av kostdagbok där du skriver ungefär vad du äter varje dag kan göra det tydlig om det finns samband med maten för just dig.

 

Om du äter allsidigt och varierat är risken att du har något särskilt behov att tillgodose låg. Några allmänna tips som kan vara till hjälp på både kort och lång sikt är att:

 

  • Äta mycket frukt och grönt, minst 500 gram om dagen och med variation i färgerna (blanda gult, orange, rött, grönt och blått/lila)
  • Välj framför allt livsmedel med hög andel enkelomättade fetter (framför mättat och fleromättat fett), all fisk men särskilt lax, strömming och sill, rapsolja, olivolja, flytande margarin, kyckling, avokado, mandel.
  • Omega 3-fetter som finns i fet fisk, rapsolja, linfrön och valnötter är också bra att få i sig då vi tror att det har en antiinflammatorisk effekt.

Om du äter ensidig kost, och inte avser ändra det kan dessa livsmedel vara att extra bra att tänka på:

 

  • Gröna bladgrönsaker, baljväxter, rotfrukter, bär och frukt innehåller folat som är en b-vitamin som kan vara bra att få sig. Dock är folat ljus- och värmekänslig så var försiktig när det gäller upphettning av dessa livsmedel.
  • Lax, strömming, kött, ägg och mjölk innehåller kobalamin som också är bra att äta regelbundet.
  • Ibland talas det också om att zink kan vara bra att få i sig då psoriasissjuka verkar ha mindre zink än genomsnittsbefolkningen i sig. Zink finns i kött, fisk, mjölkprodukter, hela sädeskorn, baljväxter, frön och nötter.

 

Hoppas du har fått några tips som kan vara till användning för dig. Läs gärna mer på sidorna om livsstil och hälsofaktorer.

Vad kan utlösa sjukdomen hos äldre?

Hos äldre personer är det vanligt att stress och trauman är en utlösande faktor för psoriasis. Detta kan vara skilsmässa, sjukdom, dödsfall i familjen, arbetslöshet med mera. Livsstilsfaktorer som övervikt, alkohol och rökning liksom ett par läkemedel brukar också vara utlösande faktorer för äldre.

Träning, psoriasis och svettning

Jag undrar om det är möjligt att utföra någon form av träning när man har psoriasis? Jag har hört att man inte får svettas, att det skulle förvärra sjukdomen?

Du funderar över om din psoriasis kan förvärras av att du svettas, och om det då går att träna utan att psoriasisen förvärras. Om vi utgår ifrån svettning generellt så är det som händer att de ytliga blodkärlen vidgas och vi börjar svettas. Detta gör kroppen för att släppa ut kroppsvärme så att kroppen inte blir överhettad. Bastubad används exempelvis ofta för att fjälla av vid psoriasis och är ju ett av de mer extrema fallen av svettning. Detta påverkar dock inte din psoriasis på något negativt sätt.

 

Dock är det så att svett ibland kan upplevas som klådgivande, både när man svettas och efteråt när svetten torkar in. Klåda i sig kan ju då upplevas som att psoriasisen förvärras, eller att man till och med kliar så att den verkligen gör det. Tvärtom är det dock så att träning i olika former är bra vid psoriasis. Dels ger träning generellt en positiv påverkan på hur man mår och förebygger risken för många av de följdsjukdomar man kan få av psoriasis. Dessutom fungerar träning som en stressreducerare och starka muskler minskar risken för ledbesvär.

 

Du kan läsa mer om vilka träningsformer som kan vara lämpliga vid psoriasis på våra sidor om livsstil och träning.

Bot för psoriasis

Jag har hört att det har kommit något för att bota psoriasis, stämmer detta eller är det bara önsketänkande? Lider jättemycket av denna hemska sjukdom och blir bara värre och värre.. Något tips på vad jag kan göra?

Hej,

Tack för din fråga, som antagligen gäller många psoriasissjukas önsketänkande. Jag har ingen aning om vad det kan vara som du har hört talas om, något verkligt botemedel för psoriasis har det inte kommit och det lär dessvärre nog dröja ett bra tag till. Orsaken är att för att kunna ta fram ett botemedel måste vi förstå varför och hur sjukdomen uppstår, och den kunskapen har vi inte än. Vi vet idag att psoriasis är en inflammatorisk sjukdom, men varför vissa saker, som stress, halsfluss och rökning sätter igång inflammationen hos en del personer kan vi inte förklara än. Vi vet att vissa gener ökar risken, men studier av enäggstvillingar med exakt likadana gener visar att det inte är den förklaringen. Tills vi vet mer om vad som egentligen triggar inflammationen får vi vänta på ett botemedel.

 

Ibland hör vi på Psoriasisförbundet också talas om personer som blivit botade eller behandlingar som ska göra dig frisk. Dagens behandlingar kan göra dig symtomfri, och för någon som har lidit av sjukdomen länge kan detta kännas som att man blir frisk. För en del varar dessa resten av livet och för en del kommer sjukdomen sedan tillbaka igen.

 

Mitt bästa tips, utan tvekan, är att du ska kontakta en läkare för att få en behandling som fungerar. Jag vet inte hur din sjukdom ser ut och om du har någon behandling alls idag, men går du inte hos en läkare så börja, och går du hos en läkare som inte hjälper dig byt läkare eller be om en remiss till hudkliniken där du bor. Alla har rätt till att få en fungerande behandling, även det inte alltid innebär att du får en behandling som gör att du blir 100% besvärsfri. Många behandlingar innebär också att du måste behandla sig kontinuerligt, de lindrar symtomen men tar inte bort sjukdomen så att säga.

 

Skaffa dig också mer kunskap om psoriasis, det brukar vara en hjälp på vägen. Se om Psoriasisförbundet där du bor kommer att ha någon föreläsning och fråga sjukvården och Psoriasisförbundet om Psoriasisskolor eller studiecirklar. På webbplatsen här finns mer information om behandling.

 

 

Visste du att...?

…psoriasis är lika vanligt hos kvinnor som män och förekommer i alla åldrar.

Är det någon information som du inte hittar?

Ställ en fråga

Skriv till oss här så hjälper vi till så snart vi kan. Vi kan dock inte ge någon medicinsk rådgivning.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!