Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Senaste nytt från Psoriasisförbundet

”Livsstilsfaktorer är jätteviktiga”

8 mar 2023 Svår psoriasis ökar risken för att drabbas av andra sjukdomar, men levnadsvanor väger tyngst. – Budskapet är att man ska ta hand om sin hälsa, säger läkaren och forskaren Albert Duvetorp.

Läs hela artikeln

Med siden och bomull under skydden

27 feb 2023 Ishockeyspelaren Emil Martinsen Lilleberg trodde att barndomens eksem hade kommit tillbaka. Men det visade sig vara psoriasis. Hans råd är att inte vänta med att söka vård.

Läs hela artikeln

Algoritm ska förutsäga risken för psoriasisartrit

7 feb 2023 I dag lever många psoriasispatienter med psoriasisartrit flera år innan diagnosen ställs. Nu utvecklas ett datorprogram som ska kunna förutsäga, redan vid debut av hudsymptomen, vilka patienter som har förhöjd risk att få artrit.

Läs hela artikeln

Stor studie om psykisk ohälsa vid psoriasis

11 jan 2023 Det har länge antagits att psykisk ohälsa vid psoriasis främst beror på försämrad livskvalitet. Nu påbörjas en stor studie som ska undersöka de biologiska faktorerna som kan spela roll vid ångest, depression och psykisk ohälsa.

Läs hela artikeln

Claes Elfsberg vill berätta för att hjälpa andra

20 dec 2022 För fyra år sedan fick journalisten och nyhetsankaret Claes Elfsberg problem med lederna, som visade sig vara psoriasisartrit. I dag behandlas han med en biosimilar och får symptomlindring. – Jag vill berätta om min sjukdom i hopp om att det kan hjälpa andra att få rätt behandling.

Läs hela artikeln

Här utvecklas framtidens salvor

9 dec 2022 Utbudet av krämer och salvor mot psoriasis är på väg att breddas, och på svensk mark utvecklas flera nya läkemedel som kan nå marknaden inom några år. Psoriasistidningen har pratat med Charlotta Enerbäck om uppkomst och utveckling av nya idéer.

Läs hela artikeln

”Forskningen har räddat mitt liv”

9 nov 2022 Staffan Lindgren är 69 år och har arbetat hela sitt yrkesliv inom vården. När han gick i pension för fem år sedan gjorde han det frisk och med knappt några sjukdagar bakom sig. Men det skulle ändras bara ett år senare. Här är Staffans egen berättelse om en sjukdom som länge blev allt värre, men som idag lyckligtvis är under kontroll.

Läs hela artikeln

Gert Wingårdh: ”Jag har inte upplevt något stigma”

3 nov 2022 Gert Wingårdh fick psoriasis som barn efter en minst sagt dramatisk upplevelse på ett scoutläger. Psoriasistidningen har pratat med honom om hans relation till sjukdomen och om hans roll som arkitekt, både i och utanför tv-rutan.

Läs hela artikeln

Nya miljoner till psoriasisforskningen

26 okt 2022 Psoriasisförbundet fortsätter bidra till att svensk psoriasisforskning kan fortsätta framåt. 17 olika forskningsprojekt har i år beviljats pengar, och totalt 2,9 miljoner delas ut från Psoriasisfonden och Gösta A Karlssons 60-årsfond.

Läs hela artikeln