”Forskningen har räddat mitt liv”

9 nov 2022 Staffan Lindgren är 69 år och har arbetat hela sitt yrkesliv inom vården. När han gick i pension för fem år sedan gjorde han det frisk och med knappt några sjukdagar bakom sig. Men det skulle ändras bara ett år senare. Här är Staffans egen berättelse om en sjukdom som länge blev allt värre, men som idag lyckligtvis är under kontroll.

Gert Wingårdh: ”Jag har inte upplevt något stigma”

3 nov 2022 Gert Wingårdh fick psoriasis som barn efter en minst sagt dramatisk upplevelse på ett scoutläger. Psoriasistidningen har pratat med honom om hans relation till sjukdomen och om hans roll som arkitekt, både i och utanför tv-rutan.

Nya miljoner till psoriasisforskningen

26 okt 2022 Psoriasisförbundet fortsätter bidra till att svensk psoriasisforskning kan fortsätta framåt. 17 olika forskningsprojekt har i år beviljats pengar, och totalt 2,9 miljoner delas ut från Psoriasisfonden och Gösta A Karlssons 60-årsfond.

Vad är viktigast för dig som patient i primärvården?

25 okt 2022 Psoriasisförbundet publicerar enkät för att bättre förstå psoriasispatienternas behov och önskemål.

”Jag har antagligen setts som en besvärlig patient”

10 okt 2022 Tack vare att Karin Backström i Falun stod på sig fick hon diagnosen psoriasisartrit mutilans, i stället för artros som läkarna först menade att det var. Karin är påläst på patienträttigheter och räds inte att ifrågasätta.

Ny broschyr ska väcka dialog om sexuell hälsa

13 sep 2022 I höst släpper Psoriasisförbundet en broschyr om sexuell hälsa. Den kommer att ta upp hur sjukdomen och medicineringen påverkar både självbilden och sexualiteten och ge tips på egenvård för ett bättre sexliv.

Riksdagspartierna om patienträttigheter

6 sep 2022 Stor enkät med riksdagspartierna inför valet. Psoriasistidningen har ställt fem frågor om patienträttigheter, läs svaren från partiernas sjukvårdspolitiska talespersoner.

Målnivåer för psoriasisvård publicerade

31 aug 2022 I slutet av juni publicerade Socialstyrelsen nya målnivåer för vård vid psoriasis, som i och med det är ett av tio nationella riktlinjeområden med målnivåer. Målnivåer anger hur stor andel av den aktuella patientgruppen som bör komma i fråga för en viss behandling eller åtgärd, och syftar till att ge hälso- och sjukvården tydliga och mätbara mål att arbeta mot, och därmed bidra till att patienterna får en god och jämlik vård.

Medicin som gör underverk

11 aug 2022 I sex år kämpade Lena Tuffin med smärtorna från sin psoriasisartrit. Men tack vare en ny tablettbehandling kan hon åter se ljust på framtiden. "Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte fick den här medicinen", säger hon.