Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Träning och psoriasisartrit

Fysisk aktivitet är oerhört viktigt vid psoriasisartrit. Beroende på hur ont du har och vilka besvär du har att röra dig går det att anpassa träningen. Rörelseträning är en form som är mycket användbar och nödvändig vid skov.

Träning

 

Rörelseträning är en mild form av träning som bygger på att ta ut rörelsen i en led i alla riktningar. Om du har psoriasisartrit och har ett skov gäller det att hålla igång den led (eller leder) som du har ont i, eftersom det hjälper leden (eller lederna) att behålla sin funktion. Syftet med rörelseträning är att undvika stelhet i leder. Om du upplever att besvären ökar och att det gör ont i lederna är rekommendationen att göra rörelseträning varje dag. Är du extra stel på morgonen så kan just morgonen vara ett bra tillfälle att göra övningarna. Varje övning bör under skov göras 20 gånger för varje led som du är stel i.

 

Fysioterapeuten kan vara till hjälp och stöd vid din träning

Har du ont och det är svårt att röra dig bör du ta hjälp av en fysioterapeut (tidigare kallat sjukgymnast) som kan hjälpa dig att få till ett mer individuellt träningsprogram som tar hänsyn till vad du behöver och vad du klarar av, och eventuella andra behandlingsalternativ som kan behövas.  Det kan också vara extra betydelsefullt att gå till en fysioterapeut om du samtidigt har andra sjukdomar, och i synnerhet om du har en hjärt- och kärlsjukdom. Du behöver ingen remiss för att få komma till en fysioterapeut, men det kan vara en fördel om du står under behandling hos reumatolog då din läkare mer utförligt kan beskriva dina behov i remissen.

 

Du behöver inte gå till en fysioterapeut för att använda dig av rörelseträning, men det är alltid en god idé att få hjälp att individualisera din träning. Kanske behöver du mixa rörelseträning och annan slags träning?

 

Vad menas med rörlighet?

När vi pratar om rörlighet menar vi den rörlighet vi har i muskulaturen samt de olika delar som finns i leden, exempelvis ledkapsel, ledband, senor med mera. Ålder, kön, kroppssammansättning och träningsstatus påverkar ofta rörligheten.

 

God rörlighet minskar risken för skador och smärta i exempelvis muskler, det ger oss bättre möjlighet att göra olika rörelser och att motverka kraftlöshet.

 

För de allra flesta är allmän rörlighetsträning bra. Yoga och pilates är träningsformer som ökar rörligheten. I de flesta motionsgympa-pass brukar rörlighetsträning och stretch ingå. Vattengymnastik är en skonsam träningsform där man siktar på att öka styrka, rörlighet och kondition.

 

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Vikten av vardagsmotion

Det är också viktigt att du ser till att du även får så kallad vardagsmotion genom promenader och liknande. Det finns många olika saker du kan göra som ökar rörligheten men ändå kan kallas för en mjuk form av träning. Att cykla eller gå istället för att ta bilen eller bussen är bra exempel på vardagsmotion. Huvudsaken är att du själv kommer fram till vad som passar dig bäst och som du tycker att du blir hjälpt av. Du ska inte träna så hårt att du efter ett dygn upplever att lederna är ännu mer stela, då tar du i för mycket. Anpassa övningarna efter hur du mår och hur bra du tycker att det går. Det bästa rådet är att du lyssnar på din kropp.

 

Eftersom det inte alltid går att hitta anpassad träning där man bor vill Psoriasisförbundet ge dig andra möjligheter till att träna. Träning är viktigt och därför har vi tagit fram olika filmer med rörelser och träning anpassad för dig som inte tidigare har tränat, har ont i leder eller har begränsad rörlighet.

 

Här kan du se träningsfilmer med uppmjukningsövningar

Här kan du se träningsfilmer med yoga-övningar.

Visste du att...?

Träning frisätter endorfiner – ett peptidhormon som verkar smärtlindrande.

 

Endorfiner utsöndras även när du skrattar, har sex och är förälskad.

 

 

Har du en fråga?

Ställ en fråga

Har du en fråga om psoriasisartrit och träning som du inte tycker du fått svar på här? Skicka din fråga så svarar vi på den så snart vi kan.

Ställ en fråga här >
Tack för din fråga!

Bli medlem!

Bli medlem!