Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Styrketräna med gummiband

Vid ledbesvär är det bra att stärka muskulaturen med hjälp av styrketräning. Ett skonsamt alternativ som du också kan göra hemma är att träna med gummiband. Gummiband finns i lite olika modeller och varianter och kan till exempel köpas i de flesta sportaffärer, på apotek och hos sjukgymnaster. Eftersom det finns många olika motståndsnivåer på gummiband är det bra att tänka på att du som har ont eller är otränad kan behöva ett lättare band än den som är vältränad.

 

När du börjar träna kan du ibland få mer ont. Detta är oftast ofarlig träningsvärk och är inte ett hinder för att träna. Om smärtan inte avtar efter ett par veckor med träning kan det vara bra att söka en sjukgymnast för individuell rådgivning. Denne kan hjälpa dig med ett individuellt träningsprogram och eventuella andra behandlingsalternativ som kan behövas. Du behöver ingen remiss för att gå till sjukgymnast.

 

Att tänka på vid gummibandsträning

  • Stå stabilt med kroppen, gärna fötterna höftbrett isär så får du bättre balans.
  • Dra in naveln så att du får stöd för bålen genom att aktivera magmuskulaturen.
  • Sträck på kroppen så att du får en bra hållning.
  • Håll axlarna sänkta.
  • Håll raka handleder.
  • Andas i takt med rörelsen och lyssna på kroppens behov.

 

Det är lagom att göra 12-15 repetitioner av varje övning. Har du gott om tid kan du upprepa detta två gånger per övning så att du totalt gör 24-30 övningar. Du kan också kombinera gummibandsträningen med exempelvis en promenad eller stavgång för att få konditions- och styrketräning, eller göra pilates eller avspänning i anslutning till gummibandsträningen om det känns bra för dig.

 

Fler filmer:

Styrketräning med gummiband (20:31)