Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Vi har fått anpassa livet

Precis som i många andra familjer så har Eva under åren varit den som haft det största ansvaret för hemmet. Men nu gick det inte längre. Hon kunde inte använda sina händer.

 

– En och annan blomma i rabatten ryker väl när jag rensar i trädgården, säger Ingemar Schelin. Men samtidigt går det fortare än när min fru är med. Och har jag blivit rätt duktig på att göra nya saker i hemmet.

 

Ingemars fru Eva drabbades av svår psoriasis 2002

– Hon gick in i den berömda väggen, säger Ingemar. I samband med det fick hon psoriasis. Det var dramatiskt. Det blossade upp under fotsulorna och på händerna och fingrarna. Hon låg på soffan och kunde inte göra någonting.

 

I början visste vi inte om hon skulle bli ännu värre. Det var den största oron.

 

Ombytta roller

För Eva och Ingemar blev det ombytta roller. Och då passade det ju bra att Ingemar just gått i pension.

 

– Jag har aldrig varit rädd för att hjälpa till i hushållet. Nu när Eva inte kunde göra grovsysslorna längre så fick jag lära mig nya saker. Vi hjälps åt i hushållet, jag gör grovsysslorna, som att skala potatisen och Eva står för finliret.

 

– Min man har blivit en riktigt bra kock, säger Eva.

 

Under lång tid låg hon på soffan och pekade ut vad Ingemar skulle göra. Hon kunde inte skala potatis och inte öppna ett skruvlock. Sedan blev det värre, hon fick ont i lederna och i dag är värken det största problemet.

 

– Men vi har hittat en bra balans, säger Ingemar. Nu vet vi också att Eva inte kan göra för mycket, då blir det värre. Men vi kan resa och uppleva saker tillsammans.