Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Ljuskänslig psoriasis

Solljus är i regel något bra om man har psoriasis, men det gäller inte alla, en del blir inte hjälpta, och en del blir till och med sämre. Det är vanligt att de som blir sämre av solljus har mest psoriasis på sommaren och får nya utslag på solbelysta områden: handrygg, ansikte, bröst och underarmar.

Två typer av ljuskänslighet

 

Antingen har man en ljuskänslighet som gör att man först får ett soleksem som därefter följs av psoriasis, eller så har man en typ som direkt ger nya psoriasisutslag på det solbelysta området.

 

Vilka behandlingar finns för mig som är känslig för ljus?

 

Framför allt ska du söka en hudläkare för att utreda just dina besvär. Det finns inga generella råd att ge när det gäller ljuskänslighet eftersom det kan se så olika ut mellan individer. Det viktiga när det gäller ljuskänslig psoriasis är att först ta reda på orsakerna till känsligheten och sedan anpassa behandlingsmetoden.

 

Exempelvis kan en person som har obetydlig psoriasis under vinterhalvåret, men där utslagen blossar upp på sommaren, i första hand behöva ett solskydd. Här kan det vara lämpligt att börja med ett vanligt solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor.

 

Det kan vara så att det inte hjälper, eftersom den största delen av solskyddet verkar i de lägre våglängdsområdena (UVB) i det ultravioletta ljuset, medan utslagen utlöses av långvågiga strålar (UVA). Om du inte blir hjälpt av vanliga solskyddsmedel kan din hudläkare föreslå ett solskydd i UVA-området eller en solskyddsmedicin i tablettform (innehåller morotsfärgämnet betakaroten).

 

Ett annat alternativ om du inte blir hjälpt av solskyddspreparat kan vara PUVA, en form av ljusbehandling (UVA-ljus i kombination med psoralen i tablettform eller med bad). Det är även ett alternativ om man har mycket psoriasis under vinterhalvåret och inte upplever någon förbättring av salv- eller krämbehandling.

 

Det har visat sig att personer med soleksem kan ”härdas” med lågdos-PUVA och därefter klara sommarsolen riktigt bra. Personer med bara ”sommarpsoriasis” kan även de ”härdas” att tåla sommarsolen. Har man psoriasis året om med försämring under sommaren kan man med PUVA-behandling bli ljustolerant och på köpet läka sin psoriasis.

Läs mer om behandling av psoriasis här