Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Systembehandling, orala läkemedel

Vid medel- till svårbehandlad psoriasis kan det vara aktuellt med mer kraftfull behandling med tabletter eller kapslar. Med systembehandling avses behandling med läkemedel som kan verka i hela kroppen, i motsats till lokala behandlingar som salvor eller kortisoninjektioner.

De läkemedel som oftast används är A-vitaminlika preparat, cellhämmare eller immunhämmare. Dessa läkemedel förbättrar inte bara hudbesvären, utan många gånger även ledbesvären vid psoriasis. De flesta behandlingar som används idag har funnits länge och är väl beprövade, men behandling med systemiska läkemedel bör alltid ske efter ordination och under regelbunden kontroll av läkare.

 

För invärtes behandling av psoriasis och/eller psoriasisartrit finns även nya koncept på marknaden och under utveckling, som syftar till att dämpa den inflammatoriska processen som igångsätts av immunförsvaret. Exempel på dessa är apremilast, en fosfodiesteras4-hämmare som kan förskrivas för både psoriasis och psoriasisartrit, deukravacitinib, en tyrosinkinas 2-hämmare som förskrivs för psoriasis, samt två januskinashämmare – tofacitinib och upadacitinib, som förskrivs för psoriasisartrit.

 

 

Har du en fråga?

Ställ en fråga

Fick du inte svar på just din fråga? Skicka in den här så försöker vi svara så fort vi bara kan.

Ställ en fråga här >
Tack för din fråga!