Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Ljusbehandling

Om utvärtes behandling av psoriasis inte är tillräcklig följs den ofta av ljusbehandling. Olika former av ljusbehandling kan verka lindrande och läkande.

Ljusbehandling finns av följande typer:

 

  • UVB

Kortvågigt UV-ljus som ger huden den rodnad man kan se efter solning. Har läkande effekt på psoriasis och kan lindra klåda genom att normalisera och förhindra för snabb celldelning i huden.
Hela kroppen kan behandlas i en ljusbox/-kabin eller så kan man behandla bara vissa delar av kroppen, såsom händer och fötter, vid behov. Ljusbehandling ges oftast ca 20-30 gånger utspritt över ett antal veckor.

 

  • PUVA

Behandling som ges vid mer svårbehandlad psoriasis. En kombination av långvågigt UVA-ljus och ämnet psoralen som ges antingen som tablettbehandling eller i form av bad och gör huden extra ljuskänslig.

 

  • BUCKY

En form av ytlig röntgen, kallad mjukröntgen som framför allt används vid svårbehandlad psoriasis i hårbotten men även vid annan svårbehandlad psoriasis på övriga kroppen, öron och underliv. Strålarna går bara in högst en millimeter i huden. Det är bara läkare som kan ordinera denna behandlingsform och den måste utföras av behörig sjukvårdspersonal. Om du ska få en sådan behandling innebär det att det hudområde som ska behandlas får en dos ”Bucky”-strålar vid flera tillfällen under en period på sex veckor.

 

 

Att tänka på inför ljusbehandling
Bäst resultat får man om man fjällat av huden så gott det bara går inför behandlingen, men var varsam så att huden inte blir irriterad. Undvik kosmetika, parfym och hudkrämer som innehåller solskydd.