Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Utvärtes behandling

Den grundläggande behandlingen av psoriasis är oftast att använda mjukgörande och avfjällande salvor, lotioner och krämer.

Kanske det allra viktigaste; om behandlingen senare behöver utökas med kraftfullare och receptbelagda läkemedel får dessa bäst effekt om huden är maximalt fri från fjäll. Några av de vanligaste behandlingsmetoderna vid psoriasis är olika former av utvärtes behandling. Den omfattar allt ifrån mjukgörande krämer till mer potenta salvor/krämer (t ex steroider, D-vitaminkräm, tjärpreparat, samt även ljusbehandling.

 

Det finns ett antal olika preparat att tillgå beroende på formen av psoriasis och vad som passar den enskilde individen bäst.

 

Det går åt mängder med mjukgörande kräm, eftersom man ofta behöver smörja sig flera gånger om dagen. Om krämen innehåller en medicinsk substans som t ex salicylsyra, karbamid eller propylenglykol, (ämnen som hjälper till att avfjälla huden och/eller har en avfjällande effekt) går det att få den på recept och den faller då inom ramen för högkostnadsskyddet.