Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Pilatesövningar

Pilates är en träningsform med många olika användningsområden. Den används av dansare, men också av motionärer och vid rehabilitering. Förklaringen är att den kan kombinera styrketräning, kroppskontroll, rörlighetsträning, koordination, andning och avspänning vilket gör att det blir allsidig träningsform där hela kroppen får arbeta på ett skonsamt sätt. Pilates går att träna på golvet i ett så kallat mattprogram, med redskap som bollar, hantlar eller rullar eller i maskiner. Många övningar går också att göra sittande på en stol eller stående om man har svårt att att ta sig upp och ner från golvet. För dig som har ont i lederna är pilates en skonsam träningsform som både bygger muskulatur och ökar rörligheten. Dessutom arbetar du med balansen mellan spänd och avspänd muskel och får en andningsteknik som både kan användas i stresshantering och för att lindra muskelspänningar och smärta i bröstrygg och bröstkorg.

Detta program är ett nybörjarprogram anpassat för dig med begränsad rörlighet och ledbesvär. Beroende på var dina besvär sitter kan du uppleva rörelserna lättare eller svårare. Ibland behövs individuella avvikelser som är svåra att ge så här. På många orter finns det idag gym och träningsanläggningar som erbjuder pilates. Ibland finns det också sjukgymnaster som använder pilates som rehabiliteringsverktyg.

 

Pilates bygger på fyra principer som alla bidrar till att göra vår träning effektivare, men också till att ge oss allmänt bättre välmående:

 

  • Andning – Utan andningen har inte pilatesövningarna samma effekt. Vi strävar efter att andas in genom näsan och ut genom munnen. Utandningen är kraftfull, här vill vi engagera revbensmuskulatur och diafragma.
  • Medvetenhet/koncentration – I pilates är vi närvarande i nuet och fokuserar på det vi gör. Vid varje rörelse känner vi efter hur det känns i kroppen och att vi kontrollerar rörelsen
  • Flöde – Det finns ingen början och slut utan rörelserna vävs ihop och går in i varandra.
  • Kroppsposition – Skulderblad och sittben bildar en rektangel som är kroppens ”box”, denna ska i liggande position ha kontakt med underlaget. Ryggraden ska ha sin naturliga kurvatur med förlängd hållning i ryggen och vi strävar efter att hela tiden ha sträcka armar/ben.

Att tänka på när du tränar pilates

  • Ha gärna lite mer kläder på dig så att du håller värmen. Strumpor brukar vara skönt att ha på fötterna och kan ibland motverka krampkänningar.
  • Ha ett liggunderlag eller matta att ligga på. Om du har en tunn yoga-matta kan den upplevas som för tunn, en pilatesmatta är ofta ca 1 centimeter tjock. Lägg till exempel två mattor på varandra om du har.
  • Spela gärna lugn musik i bakgrunden om det hjälper dig att hitta rätt med fokus och andning.
  • Det är mycket att hålla ordning på i början, gör det du kommer ihåg och fortsätt med träningen regelbundet så kommer det att bli lättare och lättare.
  • Om du känner att andningen påverkar dig negativt (illamående, yrsel etc) så skippa den och andas vanligt ett tag. Kroppen brukar vänja sig successivt och efter ett tag blir det lättare.

 

Fler filmer:

 

Pilates på matta (38:30)