Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasis i naglar

Förändringar på naglarna kan ibland vara det enda tecknet på att man har psoriasis. Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit.

Förändringar på naglarna kan ibland vara det enda tecknet på att man har psoriasis. Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit.

 

Det kan vara svårt att skilja nagelförändringar som orsakats av psoriasis från andra nagelsjukdomar, t ex nagelsvamp. Det enda säkra sättet att ställa diagnosen nagelsvamp är genom odling. Acceptera aldrig tablettbehandling mot nagelsvamp utan föregående odling.

 

Det finns tre huvudtyper av nagelpsoriasis:

 

  • Typ 1 består av små gropar i nagelplattan. De kan liknas vid ytan på en fingerborg. Nedsänkningarna förekommer på en eller flera naglar och ger i allmänhet inte mycket besvär. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelplattan.

 

  • Typ 2 ger en avlossning av nagelns främre kant från nagelbädden. Avlossningen kan komma plötsligt, på en eller flera naglar. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelbädden.

 

  • Typ 3 nagelplattan blir förtjockad, missfärgad och ojämn. En kraftigt förtjockad nagel kan orsaka smärta vid tryck från skor och strumpor och det känns ofta besvärligt. Orsaken är psoriasisförändringar i nagelplattan. Denna typ av psoriasis kan likna en svampinfektion i naglarna.

 

 

Behandling av naglar

 

Det finns idag inget läkemedel eller någon medicinsk behandling som är riktigt effektiv mot nagelpsoriasis.

 

Ljusbehandling fungerar inte då endast 1 – 3 procent av UVB-ljuset kan tränga igenom nageln. Ibland kan man se en förbättring av naglarna när den övriga huden läker, men oftast inte. Någon kan uppleva en förbättring av att droppa kortison eller D-vitaminlösning under naglarna. Med hjälp av en särskild injektor kan läkaren spruta kortison i nagelroten, men inte heller det brukar ge någon varaktig läkning.

 

Rådgör med din läkare, har du besvärlig nagelpsoriasis kan du få god hjälp av en medicinsk fotterapeut. Förtjockade naglar slipas och klipps och man rensar under dem för att det inte ska spänna och smärta.

Läs mer om behandling av psoriasis här