Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasis och immunsystemet

Immunsystemet skyddar kroppen mot smittsamma sjukdomar och utgör också hudens skydd mot infektioner. En speciell typ av vita blodkroppar som kallas T-celler har en viktig roll genom att koordinera och styra immunförsvaret i kroppen. Olika typer av vita blodkroppar har olika uppgifter. Några frisätter kemiska ämnen för att döda inkräktare, medan andra bokstavligt talat sväljer allt som är främmande. T-cellernas (eller T-lymfocyternas) uppgift är att reglera immunsvaret. Efter att ha fäst sig till en inkräktare, frigör T-cellerna kemiska signalämnen för att aktivera fler vita blodkroppar. T-cellerna ger också vår kropp signal om att producera fler vita blodkroppar.

 

Autoimmunitet

Immunsystemet kan normalt skilja mellan celler och strukturer som utgör vår egen kropp som det inte vill skada och främmande ämnen som det vill förstöra och försvara sig emot.

 

Av orsaker som ännu inte är helt klarlagda utvecklar en del människor ett immunsvar som reagerar mot och går till angrepp mot den egna vävnaden som då inflammeras. De vita blodkropparna börjar betrakta kroppens egna celler som främmande och påbörjar ett angrepp mot dem. Detta tillstånd kallas för ”autoimmunitet”, vilket kan förklaras som ett immunsvar mot den egna vävnaden. Exempel på autoimmuna sjukdomar är ledgångsreumatism och Multipel Skleros (MS).

 

Även om orsakerna till psoriasis inte är helt klarlagda kan man dock säga att immunförsvaret inte riktigt fungerar som det ska och att det har en central roll för att förstå hur sjukdomen fungerar.