Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Experterna om coronaviruset och psoriasis/psoriasisartrit

Vad ska man tänka på kring coronaviruset om man har psoriasis/psoriasisartrit? Psoriasisförbundet har pratat med två experter på hudsjukdomar som ger sina bästa råd.

Liv Eidsmo, hudläkare och docent i dermatologi och venereologi

(vänstra bilden)

 

Inflammatorisk hudsjukdom innebär inte att man tillhör en riskgrupp för att infekteras eller få svår sjukdom med de data som finns. När det gäller råd kring läkemedel eller annat som rör psoriasis/psoriasisartrit kopplat till coronaviruset bör man i första hand kontakta behandlande läkare. Det kan vara aktuellt att ta paus i pågående biologisk behandling men vissa behandlingar ska inte avslutas. Kom ihåg att råden kan skilja sig åt om det gäller behandling av psoriasis eller psoriasisartrit.  I andra hand kan man kontakta 1177 för vidare information. Viktigast är att inte gå till vårdcentral, närakut eller akutmottagningar på sjukhus. Där är risken att smittas hög.

 

Mona Ståhle, senior professor i dermatologi  

(högra bilden)

 

Om man behandlas med biologiskt läkemedel eller annat läkemedel som dämpar immunsystemet är man mer infektionskänslig. Man bör alltså vara extra försiktig i kontakt med andra personer och extra noggrann att följa allmänna rekommendationer om handtvätt etc. Är man äldre gäller detta i allra högsta grad och speciellt om man har komplicerande sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Är man ung och för övrigt frisk klarar man sig bättre.

 

 

 

Viktigt att tänka på för att skydda sig mot viruset (samma råd gäller som övriga befolkningen).

1) Tvätta händerna.

2) Minska antalet kontakter med andra människor.

3) Den äldre delen av befolkningen (äldre än 70 år) har större risk för allvarlig sjukdom och bör vara extra försiktig.

 

Nummer och länkar som är bra om man har frågor:


Telefonnummer: 113 13 för allmänna frågor, 1177 för specifika frågor om sjukdom.

Webbsidor:

https://www.krisinformation.se/corona

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/infektioner/ovanliga-infektioner/covid-19-coronavirus/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

 

 

 

 

 

Skriven av: Jon Andersson

Foto: Per Hånell och Anne Stiernquist