Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Lång väntan på diagnos

Personer med ledsjukdomen psoriasisartrit får vänta mycket länge, i genomsnitt 3,5 år, på att få sin diagnos. Det visar patientundersökningen Hardupsoriasisartrit.se som nu slutförts. Över 7 500 personer deltog i undersökningen som genomfördes av Psoriasisförbundet och Reumatikerförbundet i samarbete med Netdoktor.

Gerd-Marie Alenius, reumatolog och verksamhetschef vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, menar att en förklaring till den långa väntan på diagnos är att ledbesvär ofta är diffusa och att diagnosen psoriasisartrit kan vara svår att fastslå även för en erfaren reumatolog.

– Vi behöver få till bättre samverkan mellan primärvården och specialistsjukvården kring dessa patienter. Kunskapen om psoriasisartrit behöver höjas generellt, och framför allt i primärvården som är de som först möter patienterna, säger Gerd-Marie Alenius.

 

Skriven av: Karl Lindberg