Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Med siden och bomull under skydden

Ishockeyspelaren Emil Martinsen Lilleberg trodde att barndomens eksem hade kommit tillbaka. Men det visade sig vara psoriasis. Hans råd är att inte vänta med att söka vård.

Norrmannen Emil Martinsen Lilleberg är ishockeyproffs och spelar för IK Oskarshamn i svenska högstaligan SHL.

 

– Det går ganska bra. Jag lever ut drömmen jag hade när jag var liten, säger Lilleberg.

 

Han kommer ursprungligen från Sarpsborg som ligger några mil söder om Oslo, och spelade i ishockeylaget Sparta innan han kom till Sverige. Hans stora dröm är att ta sig till värdens bästa hockeyliga, NHL.

 

– Men jag försöker att inte tänka för mycket på det, erkänner han.

 

Lilleberg är utan tvekan en stor ishockeytalang, och han har fått goda råd av det norska ishockeylandslagets svenske förbundskapten Tobias Johansson. Förbundskaptenen, som tillträdde i juni 2022, har framhållit Lilleberg som den spelare som imponerat mest på honom.

 

– Jag är svag för Lilleberg. Han tillhör en ny typ av norsk ishockeyspelare. Han jobbar hårt för sitt lag och är extremt lojal. Han kan spela på en hög nivå, sa han till norska TV 2 förra året.

 

Flytten till Sverige

När Emil Martinsen Lilleberg flyttade till Sverige för ungefär ett och ett halvt år sedan började hudproblemen, och han funderar på om den stora förändringen flytten innebar kan vara en anledning.

 

– Jag flyttade till en helt ny plats i ett nytt land, och skulle för första gången bo ensam. Den övergången kanske gav mig en inre stress, säger Lilleberg.

 

Emil tror att flytten till Sverige och omställningen till att bo ensam kan ha triggat utslagen.

 

Men han reagerade egentligen inte så mycket på utslagen som plötsligt dök upp. Eftersom han hade haft eksem som barn, trodde han att det var det som var tillbaka och en läkare han uppsökte i Sverige trodde också att det var eksem.

 

– Det är okej, tänkte jag. Jag fick krämer och tabletter mot eksem, men det blev bara värre och värre, säger han.

 

Ibland var det så illa att det störde nattsömnen.

– Det var hemskt. Jag kunde inte sova och jag vaknade varje halvtimme. Sedan duschade jag i hett vatten. Det var det enda som hjälpte där och då, säger Lilleberg.

 

Men det hjälpte inte länge, efter ett tag gjorde det ont igen och utslagen klibbade fast i lakanen. Det kliade mycket, rann vätska ur såren och han kände sig smutsig.

 

Hockeyskydden skavde mot huden

Som barn hade Lilleberg atopiskt eksem, från nio års ålder och några år framåt hade han utslag och fick stora köttsår på smalbenen. Han började därför behandla de utslag han fick nu, i vuxen ålder, som om de vore eksem. Han behandlade det med bland annat Dermovatkräm.

Trots smärtan och att han sov knappt två timmar per natt fortsatte han att spela ishockey. Men han medger att det var utmanande att prestera som han ville.

 

– Jag ville inte säga nej. Men när jag var ute på isen i ishockeyutrustning så blev utslagen bara värre av att jag svettades eftersom skydden irriterade och skavde mot huden, säger ishockeyspelaren.

 

Tränarna såg att Lilleberg hade ont och i omklädningsrummet såg de utslagen. De frågade honom hur han mådde.

 

– Jag sa att jag inte hade så ont, men de såg att min kropp inte mådde bra. Mina tränare uppmuntrade mig att kolla upp det mer noggrant hos en läkare.

 

Siden och bomull

Under ett år, från augusti 2021 till augusti 2022, behandlade Lilleberg utslagen som om det vore eksem. Till slut kontaktade han Volvat Medisinske Senter i Oslo, som omedelbart sa att det var psoriasis. Han fick behandling för psoriasis, och nu är besvären och utslagen mycket bättre än tidigare.

 

Emil använder siden och bomull under hockeyskydden eftersom det andas och inte skaver mot huden.

 

– Nu får jag bara utslag här och där, men det är inte i närheten av hur illa det var förut. Jag sover gott om nätterna, och jag har bytt till underställ i siden och bomull att ha närmast kroppen ute på isen. Materialet andas och det skaver inte mot huden, säger Lilleberg.

 

Lilleberg berättar att hans mamma hjälpte honom att prova olika typer av tyg innan han fastnade för just siden och bomull.

 

– Jag frågade en fysioterapeut om det, och han beställde siden och bomull åt mig. Jag har använt det sedan dess.

 

Lilleberg visste att psoriasis kunde vara ärftligt, men ingen annan i familjen hade det. Tills nyligen, då även hans storebror fått psoriasis.

 

Mycket smörjning

Ishockeyspelaren berättar att han idag smörjer in sig direkt efter att han har duschat, vilket betyder att han gör det tre gånger på matchdagar.

 

– Efter morgonträningen smörjer jag in mig efter duschen, sedan igen efter matchen och ytterligare en gång innan jag går och lägger mig.

 

Lilleberg medger att det var utmanande med utslagen, och speciellt när behandlingen mot eksem inte hjälpte och han inte förstod vad det var.

 

– Jag trodde att jag hade skabb, psoriasis eller någon annan hudsjukdom, säger han.

 

Det gick också ut lite över relationen med flickvännen som bor i Oslo, och som han träffar en gång i månaden.

 

– Hon hälsar hon på mig i Sverige, och brukar stannar hos mig i en vecka. När utslagen var som värst sa jag till henne att hon inte behövde komma.

 

Han var medveten om att psoriasis inte är en farlig och smittsam sjukdom, och han hade pratat om det med sin flickvän när han fick diagnosen. Ändå var det inte alltid så lätt.

 

– Det var svårt att dölja, eftersom jag fick utslag över hela ryggen. ”Är det så illa?”, sa hon när jag visade henne. Först ville jag inte att vi skulle sova tillsammans, för jag tyckte det var jobbigt att visa henne utslagen. Nu är jag öppen med det, och det går bra. Nu är det som om ingenting hänt.

 

Har du några råd och tips till andra som plötsligt får utslag som gör ont?

– Ja. Det är att komma till läkare på en gång, så snabbt som möjligt. Och jag råder folk att vara öppna med det. Jag tror att jag bara hade otur, att det råkade bli jag som fick det. Nu har jag ätit medicin ett tag, och nu är utslagen så gott som borta. Lyssna på vad din läkare säger och prata med dina nära och kära, lyder rådet från Emil Martinsen Lilleberg.

Skriven av: Eldrid Oftestad

Foto: Suvad Mrkonjic