Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Modelltävling blev vändpunkten

Influencern Ellinor Bjurström har haft svår psoriasis sedan tidig barndom. Hon blev mobbad och mådde väldigt dåligt. Men när hon deltog i en modelltävling, blev hon till sin överraskning överöst av kärlek.

Ellinor Bjurström fick sina första symtom som 4-åring och diagnosen psoriasis gluttata som 6-åring. Det började med utslag i hårbotten, som snabbt spred sig över hela kroppen.

 

– Det första jag minns av sjukdomen är att mamma och jag smörjer och smörjer med salvor, det var jobbigt, jag var kanske i 6-årsåldern då. Mina föräldrar misstänker att sjukdomen utlöstes av halsfluss, men vi är inte säkra.

 

Hon hade det väldigt jobbigt i skolan.

 

– Många barn mobbade mig för att jag såg annorlunda ut. Jag fick i samråd med BUP hoppa över idrotten i skolan för att jag inte ville duscha på grund av de kommentarer jag fick. Jag ville aldrig heller vara med kompisar på sommaren, för att inte visa min hud.

 

Mådde psykiskt dåligt

 

I yngre tonåren upplevde hon sig dåligt bemött av vården.

 

– Ingen läkare förstod hur mycket sjukdomen påverkade mig psykiskt. Jag utvecklade ett starkt självhat och slutade äta, så att jag kollapsade flera gånger och blev inlagd på sjukhus. Min ätstörning var som värst i 13–14-årsåldern.

 

Men hon fick hjälp av BUP och socialtjänsten och är idag i princip frisk från anorexin. Men hudsjukdomen påverkade hela hennes liv under uppväxten. Hon älskade att dansa och höll på med fem olika sporter som barn, men hoppade av allt i tonåren. Den påverkade även relationen till killar.

 

– Jag vågade inte vara intim med någon, tänkte att ingen kille kommer att kunna älska mig.

 

Ellinor Bjurström har alltid pratat öppet om sin psoriasis på sociala medier.

 

Klimatvård en första vändpunkt

Men i 14-årsåldern träffade hon en läkare, som skickade henne på en första vårdresa till varmt och soligt klimat.

 

– Det innebar en stor skillnad, eftersom jag fick träffa andra och inte längre kände mig så ensam. Jag fick vänner som jag fortfarande har kontakt med. Resan förändrade inte min syn på psoriasis helt, men hjälpte mig en bit på vägen.

 

Sedan kom hon till psoriasismottagningen och fick bra hjälp där. Hudsjukdomen påverkade även hennes karriärval. Hon hade alltid drömt om att bli modell, sedan hon som 12-åring varit det för H&M. Det var för en höstkollektion, så huden syntes inte. Hon och hennes mamma hade ”på skoj” skapat konton på sajten statist.se, och då hittade H&M henne där.

 

Med över 100 000 följare på Instagram försörjer hon sig som influencer sedan flera år

 

– Framför kameran kände jag att jag kanske är ganska fin ändå. Jag ville komma åt den känslan, känna att jag duger. Men modellbranschen handlar ju om utseendet, så det blev stopp hos alla agenturer som sa att jag måste bli av med hudutslagen först.

 

Modelltävlingen den största vändpunkten

Den stora vändningen kom när hon 2014 som 19-åring var med i Top Model Sverige på TV4. Hon ansökte utan att berätta om sin psoriasis och redigerade bort sjukdomen på bilderna som hon skickade in.

 

– Jag hann nog aldrig reflektera över vad jag höll på med, min dröm att bli modell var så stark. I de första avsnitten hade vi kläder på, men när det blev dags för bikini, bröt jag ihop och ville hoppa av, men fick lov att ringa min mamma fast vi egentligen inte fick ha telefon under inspelningen. Hon peppade mig att bara gå upp på scenen utan att tänka. Inte ens mina vänner visste då att jag har psoriasis.

 

Hon kom tvåa i tävlingen. När hon fick tillbaka sin telefon såg hon att hon blivit bombarderad med kärlek.

 

Inga utslag sedan ett år.
Biologiska läkemedel har
hjälpt Ellinor Bjurström.

 

– Jag blev motbevisad. Jag hade alltid tänkt att jag är äcklig, att ingen kommer att tycka om mig. En kille som var med i tävlingen blev kär i mig, så det var också en vändpunkt: jag förstod att killar kan bli kära i mig. Sedan dess har jag tänkt: jag är den jag är och tänker inte gömma min psoriasis längre.

 

Hon fick också ett mejl fr.n en mamma vars 6-åriga dotter hade psoriasis. Dottern hade inför semesterresan till Grekland krävt att få en våtdräkt, men när hennes mamma visat klipp på Ellinor Bjurström, ville dottern ha en bikini.

 

– Två veckor senare fick jag en bild på dottern i Grekland. Efter det tänkte jag: om jag har hjälpt den här tjejen att gå från våtdräkt till bikini, då kan jag visa min psoriasis alla dagar i veckan.

 

Efter programmet fick hon jobb som modell, men träffade så småningom på agenturer som ville att hon skulle gå ner i vikt, så då triggades hennes ätstörning igen. Då kände hon att det var för mycket kroppshets i modellbranschen, så hon lade av efter två år.

Idag är Ellinor Bjurström 28 år och bor utanför Stockholm med sambo och två barn. När det gäller behandling har hon prövat det mesta: krämer av olika slag, metotrexat, ljusbehandling, klimatvård och till sist biologiska läkemedel.

 

– Det första biologiska läkemedlet fick jag precis när jag börjat arbeta som modell. Efter det hade jag länge god hjälp av ett annat läkemedel, men gjorde uppehåll under graviditeter och amning. Idag tar jag ett tredje läkemedel och har inga utslag sedan drygt ett år tillbaka.

 

Med över 100 000 följare på Instagram försörjer hon sig som influencer sedan flera år

 

Jobbar idag som influencer

Sedan tio år tillbaka arbetar hon som influencer, framför allt via Instagram där hon har 104 000 följare.

 

– Jag vill göra skillnad och få folk att må bra. Jag vill visa ett ärligt liv och visa att jag mår dåligt ibland också och att det är okej. Jag har ett stort ansvar som influencer. Det är många som lyssnar på mig, så det är viktigt vad jag kommunicerar och inte. Jag är till exempel en bra mamma men inte perfekt.

 

Hennes följare är svenska kvinnor – de flesta i 25–35-årsåldern, men en del är yngre eller äldre. Hon samarbetar med flera företag, men har två fasta partners: Locobase, som säljer mjukgörande krämer och HelloFresh, som säljer mat. Hon ser inga problem med det.

 

– Nej, det är så det är i den här branschen, det är företagssamarbetena som ger pengar, men jag väljer de produkter och företag jag tycker är bra. Jag skulle aldrig göra reklam för produkter jag inte gillar själv. Och jag ger ju uttryck för min åsikt, den behöver inte vara rätt.

 

Att ge psoriasis ett ansikte

Ellinor Bjurström har alltid pratat öppet om sin psoriasis å sociala medier och lagt ut bilder på sina hudutslag.

 

 

– Det är viktigt för mig, för att jag själv fick så mycket hjälp av vårdresorna. Som ung kände jag ingen som hade psoriasis. Jag vill hjälpa dem som har psoriasis att inte känna sig lika ensamma, men också ge hopp om att man kan må bra och inte ska inte skämmas för sin sjukdom, säger hon och fortsätter:

 

– Men det är jobbigt också, sjukdomen har varit en akilleshäl hela mitt liv. Det är inte jättelätt att visa sig så sårbar, men jag försöker fokusera på vad det ger andra. Och jag har aldrig fått negativ respons på bilder av mina utslag.

Skriven av: marcus