Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Sola med förnuft

Sommar och sol är bra för de flesta med psoriasis. Men det är flera saker som det är viktigt att tänka på när man är ute i solen. Psoriasistidningen har pratat med hudläkaren Birgitta Stymne som ger sina bästa råd om solning och psoriasis.

Sommaren är här och vi får äntligen lite varmare väder på våra breddgrader. För personer som har psoriasis är det här en bra tid, eftersom exponering för solljus är en utmärkt metod att behandla psoriasisfläckarna på. En behandlingsmetod som har många år på nacken.

– I 100 år har man vetat att det ultravioletta ljuset hjälper mot psoriasis. Solning har använts mycket längre än så men tidigare trodde man snarare att det var värmen som fungerade som behandling. Nu vet man att det är det ultravioletta ljuset som bidrar till att många blir bättre i sin psoriasis, säger hudläkaren Birgitta Stymne.

 

Mycket att tänka på

Men det är inte bara att gå ut i solen och steka sig. Det finns en hel del man måste tänka på om man ska sola på rätt sätt, enligt Birgitta Stymne.

– Det är lätt att bränna sig och därför måste man sola försiktigt. Det är viktigt att smörja in den hud som är fri från psoriasis med solskyddsfaktor så att man inte bränner sig där, påpekar hon.

Fördelarna med exponering för solljus är att psoriasisen i många fall läker ut

Hur mycket man kan sola beror på vilken hudtyp man har. Vissa kan vara ute mycket i solen utan att bränna sig medan andra måste vara mer försiktiga.

– Man vet ofta hur lätt man har för att bli bränd. Detsamma gäller för psoriasisfläckar. Man ska inte vara i solen så mycket att man bränner sig. När man solat den tid som är lämplig för ens hudtyp ska man antingen smörja in hela kroppen med solskydd, även psoriasisfläckar, eller ha på sig kläder som täcker. Det senare är det som skyddar bäst, säger Birgitta Stymne.

 

Kan läka ut psoriasis

Det finns både faror och fördelar med solljus som behandlingsmetod, enligt Birgitta Stymne.

– Fördelarna med exponering för solljus är att psoriasisen i många fall läker ut. Men exponerar man sig för mycket för solljus kan det på lång sikt leda till elakartade förändringar som hudcancer och dessutom åldras huden snabbare av för mycket sol. Därför är det viktigt att inte sola för mycket.

 

Hur gör man då när det gäller salvor och krämer? Ger solen sämre effekt om man smörjt in sig? Till viss del är det så menar Birgitta Stymne.

– Det går bra att vara insmord med mjukgörare och samtidigt sola. Men om mjukgöraren är fet kan den ligga som ett hinder för solen. Det är alltså inget hinder att använda mjukgörare men är de för feta kan de minska solens effekt, säger hon.

 

Olika typer av strålning

Det är också viktigt att skilja på olika typer av strålning. Det är endast de kortvågiga ultravioletta strålarna (UVB) från vanligt solljus liksom den typ av strålning man får i en ljusbox på en behandlingsanläggning som är bra mot psoriasis. Att gå till ett vanligt solarium* för att försöka behandla utslagen är ingen bra idé, enligt Birgitta Stymne. Det beror på att lysrören i ett solarium avger framför allt det långvågiga ultravioletta ljuset (UVA) som inte hjälper mot psoriasis. Det finns också en ökad risk för hudcancer i samband med solarieanvändning.

 

Men det är inte bara de ultravioletta strålarna i sig som är bra. Solen har också andra välgörande effekter.
– Solen har också betydelse för att aktivera D-vitamin och så är det förstås psykiskt välbefinnande att vara i solen, säger Birgitta Stymne.

 

Soltips

  • Skydda övrig hud: Se till att smörja in den hud som är fri från psoriasis med solskyddsfaktor så att du inte bränner dig där.
  • Sola inte mer än du behöver: När du solat så mycket som är lämpligt för din hudtyp är det viktigt att även skydda de psoriasisdrabbade områdena med solskyddsfaktor eller kläder.
  • Fjälla av: Fjälla av huden innan du solar. Gärna redan dagarna innan. Det gör att placken inte är så tjocka vilket ger en bättre effekt av solningen.
  • Börja i långsam takt: Ta det lugnt i början för att se hur du reagerar på solen. En del kan ha så kallad ljuskänslig psoriasis och till och med bli sämre av solen. Vissa läkemedel kan också göra dig extra ljuskänslig så läs på bipacksedeln eller fråga på apoteket innan du ger dig ut och solar.

*Med vanligt solarium menas ett kommersiellt solarium som man går till för att sola och bli brun och inte de ljusboxar som finns på behandlingsanläggningar för psoriasispatienter.

Skriven av: Jon Andersson

Foto: Colourbox