Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Vad är psoriasis?

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en vanlig kronisk sjukdom där immunsystemet spelar en central roll. Sjukdomen drabbar mellan 2–3 % av världens befolkning. Det finns ingen bot för sjukdomen, men den kan lindras med behandling. Sjukdomen är ärftlig och den är inte smittsam.

Psoriasis kan drabba huden, lederna, och självkänslan

Psoriasis kan drabba huden och den kan även drabba leder i form av psoriasisartrit. Den gör ingen skillnad på ålder eller kön, när det gäller risken att utveckla sjukdomen.

 

En kronisk inflammatorisk systemsjukdom
I Sverige beräknas att cirka 250 000 till 300 000 individer har psoriasis. Det gör den till en av våra vanligaste folksjukdomar, en sjukdom som ibland kan innebära ett stort lidande för den enskilde individen. Trots att så många har sjukdomen finns ett stort kunskapsglapp både hos gemene man och inom vården. Föråldrade föreställningar tenderar att hänga kvar, exempelvis att det är en form av hudutslag/hudsjukdom eller att den är smittsam.

 

För människor med psoriasis innebär det att kroppens immunsystem inte fungerar som det ska göra. En del människor utvecklar ett immunförsvar som reagerar mot och går till angrepp mot den egna vävnaden, reaktionen är att vävnaden inflammeras.

 

Här kan du läsa mer om immunsystemet

 

Framsteg inom forskningen ger en allt mer omfattande kunskap om sjukdomen. Vi vet numera att psoriasis är en systemsjukdom som omfattar mer än hudförändringar, fler organ än huden kan drabbas. Det är vanligt med samsjuklighet, därför är det viktigt för den som har psoriasis, och för vården, att vara uppmärksam på symtom som kan tyda på förekomst av andra sjukdomar som t ex hjärt-kärlproblem, mag-tarmbesvär, diabetes (typ 2), och inflammatoriska ögonsjukdomar. Detta gäller särskilt för de som har svårare, mer utbredd psoriasis. Att hålla koll på sitt blodtryck, sin vikt och att sluta röka är viktigt för att kunna förebygga eller åtminstone lindra vissa former av samsjuklighet.

 

Läs mer om samsjuklighet här

 

En sjukdom med många olika uttryck
Psoriasis går i skov, med det menas att sjukdomen ”blossar upp” i perioder. Sjukdomen varierar mycket i intensitet och omfattning mellan individer. En del har lindriga besvär och kan vara symtomfria under långa perioder, medan andra har mer kontinuerliga och svårare besvär av sin sjukdom.

 

Psoriasis kan ta sig olika uttryck, men den karakteriseras av en kraftig nybildning av hudceller, vilket resulterar i fjällande, rodnande, torra fläckar på hud och i hårbotten. Utslagen kan se olika ut och omfattningen av utslagen varierar. Det är inte alltid den är synlig, en del har psoriasis i hårbotten, en del har bara enstaka utslag. Andra får kraftiga skov med tydliga utslag över stora ytor på huden. Omfattningen kan se helt olika ut i olika faser i livet och påverkas av hur vi lever och mår i övrigt.

 

Läs mer om olika former av psoriasis här

 

Varför får man psoriasis?
Varför man får psoriasis och vad som utlöser sjukdomen är inte helt klarlagt, däremot vet man att ärftligheten spelar en stor roll. Risken att få sjukdomen är högre om du har någon i familjen som har sjukdomen. Ofta är det något som ligger bakom att sjukdomen triggas och bryter ut, det kan vara faktorer som exempelvis infektioner eller vissa läkemedel, men även som reaktion på psykisk stress och utsatthet.

 

Läs mer om arv och miljö här

 

Ledbesvär
Om du har psoriasis och får problem med leder och rygg så kan du ha drabbats av psoriasisartrit. Ledbesvär är vanliga, men psoriasisartrit kan bryta ut utan att man själv har visat symtom på psoriasis, även om det är ovanligt. Det finns heller inget samband mellan hur mycket psoriasis man har på huden och huruvida man får psoriasisartrit eller ej. Vissa kan ha mycket lindriga symtom på huden men ha en utbredd och allvarlig inflammation i led- och muskelfästen.

 

Psoriasisartrit drabbar oftast lederna i händer, fötter, handleder, fotleder, och i ryggen. De vanligaste symtomen är stelhet, smärta, ömhet i muskler och senfästen och svullna leder. Vissa får också ont i ryggen, ofta ländryggen. Psoriasisartrit kan vara och bli mycket funktionshindrande, och det är därför mycket viktigt med en tidig diagnos och adekvat behandling för att öka möjligheterna att bromsa sjukdomen.

 

Läs mer på sidorna om psoriasisartrit här

 

Vilken behandling finns för mig?
Det finns idag ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit. Däremot kan en individuellt anpassad behandling bidra till att dina besvär lindras avsevärt och ge dig bättre förutsättningar för ett bra liv. Det är viktigt att du söker och får hjälp så att du får en diagnos utifrån dina besvär och symtom.

 

Läs mer om behandling här

 

Vad kan jag göra själv?
Det finns många tips och råd för dig med psoriasis och psoriasisartrit, och för dig som förälder och närstående. En bra början kan vara att titta i menyerna för att hitta olika typer av information som du letar efter.  Här finns också råd om vad du kan tänka på när du träffar din läkare. Du kan också ta del av andras berättelser, erfarenheter och kunskaper om hur det är att leva med sjukdomen. Om du inte hittar svar på dina frågor kan du ställa en fråga i spalten till höger.

 

Läs mer om livsstil och livskvalitet

 

En annan bra början är att bli medlem! Läs mer och bli medlem här!

 Dela artikeln på Facebook

Frågor om Psoriasis

Hur mycket betyder rätt kost?

Jag har precis fått min psoriasisdiagnos, är 29 år och har än så länge störst besvär i hårbotten, men har även problem med lederna (men vet ännu inte om det hör ihop med psoriasisen). Hur stor inverkan har min kost på sjukdomen. är det något speciellt man ska tänka på?

Hej,

Du har precis fått din diagnos psoriasis och har också besvär med lederna, men ännu ingen uttalad koppling till psoriasisen. Din fundering gäller om du bör tänka på något särskilt med kosten. Idag finns det mycket lite om kosten som är helt säkerställt när det gäller psoriasis och psoriasisartrit.

 

En första enkel tumregel kan därför vara att uppmärksamma om det finns några särskilda livsmedel som verkar påverka dig mer än andra. En del psoriasissjuka upplever att skoven ökar eller att det kliar mer när de äter vissa typer av mat, och då är det så klart klokt att utesluta dem. En risk uppstår om du utesluter många likartade livsmedel och då riskerar att få brist på något. En enklare form av kostdagbok där du skriver ungefär vad du äter varje dag kan göra det tydlig om det finns samband med maten för just dig.

 

Om du äter allsidigt och varierat är risken att du har något särskilt behov att tillgodose låg. Några allmänna tips som kan vara till hjälp på både kort och lång sikt är att:

 

  • Äta mycket frukt och grönt, minst 500 gram om dagen och med variation i färgerna (blanda gult, orange, rött, grönt och blått/lila)
  • Välj framför allt livsmedel med hög andel enkelomättade fetter (framför mättat och fleromättat fett), all fisk men särskilt lax, strömming och sill, rapsolja, olivolja, flytande margarin, kyckling, avokado, mandel.
  • Omega 3-fetter som finns i fet fisk, rapsolja, linfrön och valnötter är också bra att få i sig då vi tror att det har en antiinflammatorisk effekt.

Om du äter ensidig kost, och inte avser ändra det kan dessa livsmedel vara att extra bra att tänka på:

 

  • Gröna bladgrönsaker, baljväxter, rotfrukter, bär och frukt innehåller folat som är en b-vitamin som kan vara bra att få sig. Dock är folat ljus- och värmekänslig så var försiktig när det gäller upphettning av dessa livsmedel.
  • Lax, strömming, kött, ägg och mjölk innehåller kobalamin som också är bra att äta regelbundet.
  • Ibland talas det också om att zink kan vara bra att få i sig då psoriasissjuka verkar ha mindre zink än genomsnittsbefolkningen i sig. Zink finns i kött, fisk, mjölkprodukter, hela sädeskorn, baljväxter, frön och nötter.

 

Hoppas du har fått några tips som kan vara till användning för dig. Läs gärna mer på sidorna om livsstil och hälsofaktorer.

Vad kan utlösa sjukdomen hos äldre?

Hos äldre personer är det vanligt att stress och trauman är en utlösande faktor för psoriasis. Detta kan vara skilsmässa, sjukdom, dödsfall i familjen, arbetslöshet med mera. Livsstilsfaktorer som övervikt, alkohol och rökning liksom ett par läkemedel brukar också vara utlösande faktorer för äldre.

Träning, psoriasis och svettning

Jag undrar om det är möjligt att utföra någon form av träning när man har psoriasis? Jag har hört att man inte får svettas, att det skulle förvärra sjukdomen?

Du funderar över om din psoriasis kan förvärras av att du svettas, och om det då går att träna utan att psoriasisen förvärras. Om vi utgår ifrån svettning generellt så är det som händer att de ytliga blodkärlen vidgas och vi börjar svettas. Detta gör kroppen för att släppa ut kroppsvärme så att kroppen inte blir överhettad. Bastubad används exempelvis ofta för att fjälla av vid psoriasis och är ju ett av de mer extrema fallen av svettning. Detta påverkar dock inte din psoriasis på något negativt sätt.

 

Dock är det så att svett ibland kan upplevas som klådgivande, både när man svettas och efteråt när svetten torkar in. Klåda i sig kan ju då upplevas som att psoriasisen förvärras, eller att man till och med kliar så att den verkligen gör det. Tvärtom är det dock så att träning i olika former är bra vid psoriasis. Dels ger träning generellt en positiv påverkan på hur man mår och förebygger risken för många av de följdsjukdomar man kan få av psoriasis. Dessutom fungerar träning som en stressreducerare och starka muskler minskar risken för ledbesvär.

 

Du kan läsa mer om vilka träningsformer som kan vara lämpliga vid psoriasis på våra sidor om livsstil och träning.

Bot för psoriasis

Jag har hört att det har kommit något för att bota psoriasis, stämmer detta eller är det bara önsketänkande? Lider jättemycket av denna hemska sjukdom och blir bara värre och värre.. Något tips på vad jag kan göra?

Hej,

Tack för din fråga, som antagligen gäller många psoriasissjukas önsketänkande. Jag har ingen aning om vad det kan vara som du har hört talas om, något verkligt botemedel för psoriasis har det inte kommit och det lär dessvärre nog dröja ett bra tag till. Orsaken är att för att kunna ta fram ett botemedel måste vi förstå varför och hur sjukdomen uppstår, och den kunskapen har vi inte än. Vi vet idag att psoriasis är en inflammatorisk sjukdom, men varför vissa saker, som stress, halsfluss och rökning sätter igång inflammationen hos en del personer kan vi inte förklara än. Vi vet att vissa gener ökar risken, men studier av enäggstvillingar med exakt likadana gener visar att det inte är den förklaringen. Tills vi vet mer om vad som egentligen triggar inflammationen får vi vänta på ett botemedel.

 

Ibland hör vi på Psoriasisförbundet också talas om personer som blivit botade eller behandlingar som ska göra dig frisk. Dagens behandlingar kan göra dig symtomfri, och för någon som har lidit av sjukdomen länge kan detta kännas som att man blir frisk. För en del varar dessa resten av livet och för en del kommer sjukdomen sedan tillbaka igen.

 

Mitt bästa tips, utan tvekan, är att du ska kontakta en läkare för att få en behandling som fungerar. Jag vet inte hur din sjukdom ser ut och om du har någon behandling alls idag, men går du inte hos en läkare så börja, och går du hos en läkare som inte hjälper dig byt läkare eller be om en remiss till hudkliniken där du bor. Alla har rätt till att få en fungerande behandling, även det inte alltid innebär att du får en behandling som gör att du blir 100% besvärsfri. Många behandlingar innebär också att du måste behandla sig kontinuerligt, de lindrar symtomen men tar inte bort sjukdomen så att säga.

 

Skaffa dig också mer kunskap om psoriasis, det brukar vara en hjälp på vägen. Se om Psoriasisförbundet där du bor kommer att ha någon föreläsning och fråga sjukvården och Psoriasisförbundet om Psoriasisskolor eller studiecirklar. På webbplatsen här finns mer information om behandling.

 

 

Bli medlem!

Bli medlem!

Har du en fråga?

Ställ en fråga

Är det något du undrar som du inte tycker du fått svar på? Skicka in din fråga här så försöker vi svara så fort vi bara kan.

Ställ en fråga här >
Tack för din fråga!

Visste du att...?

Ordet psoriasis kommer från det grekiska ordet psora som betyder skorv, klåda eller utslag.