Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Invärtes behandling

Vid svårbehandlad psoriasis, då utvärtes behandling inte gett önskat resultat, kan det vara aktuellt med någon form av invärtes behandling.

För invärtes behandling finns det olika typer av tablettbehandling, injektions- (sprutor) och infusionsbehandling (dropp) att tillgå. Man kan växla mellan olika behandlingsmetoder för att uppnå bästa effekt och minimera eventuella biverkningar och i vissa fall kan man stå på en kombinationsbehandling, exempelvis metotrexat i kombination med ett biologiskt läkemedel.

 

Invärtes behandling vid psoriasis sker efter ordination och under kontroll av specialistläkare inom dermatologi eller reumatologi.

 

Ett annat ord för invärtes behandling är systembehandling och avser alltså just behandling med läkemedel som kan verka i hela kroppen, i motsats till lokala behandlingar som salvor eller kortisoninjektioner. Behandling med biologiska läkemedel är till för de svårast sjuka och ges normalt först när andra behandlingar inte fungerar, även om de kan förskrivas i ett tidigare sjukdomsskede om man får väldigt svåra symptom. Du kan läsa mer om biologiska läkemedel här.

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Skriv till oss så svarar vi så fort vi kan.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!