Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasis i hårbotten

Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Psoriasisfläckarna sitter ofta i trakten av hårfästet vid öronen, pannan eller i bakhuvudet och kan gå ner en bit under hårfästet. Man räknar med att cirka 60 - 70 procent av alla som har psoriasis även får det i hårbotten. I vissa fall finns psoriasis bara i hårbotten och ingen annanstans.

Det är vanligt att psoriasis i hårbotten kommer tillbaka, även efter grundliga behandlingar, och därför är det viktigt att du skapar enkla och regelbundna rutiner för den egna behandlingen. Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig.

 

Hur du själv kan sköta din hårbotten

Regelbunden vård av hårbotten är alltid en bra grund. Psoriasis i sig påverkar inte hårväxten men mycket tjocka fjäll från huden kan nöta på håret. Även om du har psoriasis i hårbotten kan du klippa, färga och permanenta håret, precis som du brukar göra hos din frisör. Psoriasisförbundet har en utbildning för frisörer så att du med psoriasis i hårbotten lättare ska kunna hitta en bra frisör.

 

Är fjällningen och klådan lätt kan det räcka med att tvätta håret varje eller varannan dag. När fjällbildningen är kraftig behöver huden extra vård. Innan fläckarna kan behandlas måste huden avfjällas. Försöker man på något hårdhänt sätt få bort fjällen kommer huden reagera med att öka celldelningen, vilket bara leder till ännu mer fjällning.

 

Avfjällning görs med olja eller kräm. Börja med att smörja in hårbotten med en mjukgörande kräm eller olja, och gärna sådana som innehåller salicyl. Låt sitta i 8 – 24 timmar, förslagsvis under natten. För snabbare avfjällning sätt på en plastmössa eller vira en varm frottéhandduk runt huvudet. Att bada bastu gör också att fjällen lättare lossnar. Tvätta till sist ur håret med schampo. Schampot ska masseras in i torrt hår, annars blir det svårt att få ur oljan eller krämen i håret. Håret kan behöva schamponeras flera gånger innan kräm eller oljerester och fjäll helt försvunnit.

 

När huden är avfjällad kan psoriasisfläckarna börja behandlas. Din hudläkare kan ge dig råd om hur du ska gå tillväga och skriver ut lämplig kräm, lösning eller liniment. En sådan behandling brukar sträcka sig över några veckor.

 

 

I den här filmen ger Kina Sandin, sjuksköterska vid Psoriasisföreningens mottagning i Södertälje konkreta tips om hur man gör en hårbottenbehandling. Klippet är ett utdrag från Psoriasisförbundets sändning på Psoriasisdagen den 29 oktober 2021.

 

 

Bucky-behandling

Ljusbehandling med UVB-ljus är inte verksamt på psoriasis i hårbotten då håret hindrar strålarna att nå huden. Om hudförändringarna är mycket svåra och om annan behandling inte har någon verkan så kan man använda en mjuk form av röntgen kallad ”Bucky”.

Mer information om Bucky och ljusbehandling här

Läs mer om behandling av psoriasis här

Psoriasis i hårbotten

Besvärlig, konstant psoriasis i hårbotten – finns det några smarta tips, utöver de vanliga? Finns det några nya behandlingsmetoder? Är så jobbigt att hantera och ett evigt tjorvande! Kommer tillbaka så snart jag inte behandlar med cortison – och hur länge kan man behandla? Använder omväxlande Betnovat, Daivobet och Clobex. /Karin

Bästa Karin!

Psoriasis i hårbotten kan vara svårbehandlad. Om du har mycket fjällbildning i hårbotten är det viktigt att du börjar med att fjälla av! Smörj då in hårbotten med mjukgörande kräm eller olja som gärna får innehålla salicylsyra tex 5%. Låt sitta i under natten eller tom ett helt dygn, 24 timmar. För att öka effekten kan du sätta på en plastmössa eller vira en varm frottéhandduk runt huvudet.

 

Bastubad är också bra för avfjällning! Tvätta ur håret med schampo. Massera in schampot i torrt hår, annars kan det vara svårt att få ut olja eller kräm. Ibl kan håret behöva schamponeras flera gånger innan kräm eller oljerester och fjäll helt försvunnit.

 

När avfjällningen är klar går man på med aktiv behandlingen av hårbotten. Betnovat är kortison. Om man använder kortison lösningar eller krämer är det mycket viktigt att man successivt trappar ut behandlingen när man blivit bättre. Från att ha smort varje dag trappar man ner till varannan dag i en – två veckor och sedan bara en eller två ggr i veckan.

 

Clobex är ett schampo med en potent (mycket stark) kortison grupp 4 och även här måste man successivt trappa ut behandlingen. Man kan alltså inte bara sluta tvärt utan glesa ut behandlingen när du tycker att du är i det närmaste läkt i hårbotten. Annars risk för återfall. En behandling av psoriasis i hårbotten kan ta flera veckor. Eftersom huden i hårbotten inte är lika känslig för uttunning , som kroppen i övrigt går det bra att behandla länge. Det viktigaste är att behandling som innehåller kortison trappas ut och man håller kvar en underhållsbehandling.

 

Daivobet gel, som innehåller D-vitamin och kortison, är en också en bra behandling för hårbotten. Daivobets kan används varje kväll. Det är viktigt att man, när man vill tvätta håret, masserar in schampot i torrt hår för att få bort gelen. Daivobet gel rekommenderas att användas i 4 veckor, men det kan vara mycket individuellet. Du måste själv se efter resultatet. Här ska man kunna sluta tvärt utan risk för återfall, men ibland kan det även här vara bra att smyga ut behandlingen.

 

Om hudförändringarna i hårbotten är mycket svår behandlade kan det vara aktuellt med Bucky-behandling. Bucky är en form av ”mjukröntgen”, en behandlingsform som har funnits sedan 1928. Bucky-strålarna har ett våglängdsområde, som ligger mellan det ultravioletta ljuset och röntgenstrålar, kallas därför också ”gränsstrålar”, och går endast ner en mm i huden. Bucky-behandling ordineras av läkare och ges på hudmottagningar en gång per vecka i 5 – 6 veckor för behandling av svårbehandlade fläckar i hårbotten bla.

/Birgitta Stymne