Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Hej,

Du har precis fått din diagnos psoriasis och har också besvär med lederna, men ännu ingen uttalad koppling till psoriasisen. Din fundering gäller om du bör tänka på något särskilt med kosten. Idag finns det mycket lite om kosten som är helt säkerställt när det gäller psoriasis och psoriasisartrit.

 

En första enkel tumregel kan därför vara att uppmärksamma om det finns några särskilda livsmedel som verkar påverka dig mer än andra. En del psoriasissjuka upplever att skoven ökar eller att det kliar mer när de äter vissa typer av mat, och då är det så klart klokt att utesluta dem. En risk uppstår om du utesluter många likartade livsmedel och då riskerar att få brist på något. En enklare form av kostdagbok där du skriver ungefär vad du äter varje dag kan göra det tydlig om det finns samband med maten för just dig.

 

Om du äter allsidigt och varierat är risken att du har något särskilt behov att tillgodose låg. Några allmänna tips som kan vara till hjälp på både kort och lång sikt är att:

 

  • Äta mycket frukt och grönt, minst 500 gram om dagen och med variation i färgerna (blanda gult, orange, rött, grönt och blått/lila)
  • Välj framför allt livsmedel med hög andel enkelomättade fetter (framför mättat och fleromättat fett), all fisk men särskilt lax, strömming och sill, rapsolja, olivolja, flytande margarin, kyckling, avokado, mandel.
  • Omega 3-fetter som finns i fet fisk, rapsolja, linfrön och valnötter är också bra att få i sig då vi tror att det har en antiinflammatorisk effekt.

Om du äter ensidig kost, och inte avser ändra det kan dessa livsmedel vara att extra bra att tänka på:

 

  • Gröna bladgrönsaker, baljväxter, rotfrukter, bär och frukt innehåller folat som är en b-vitamin som kan vara bra att få sig. Dock är folat ljus- och värmekänslig så var försiktig när det gäller upphettning av dessa livsmedel.
  • Lax, strömming, kött, ägg och mjölk innehåller kobalamin som också är bra att äta regelbundet.
  • Ibland talas det också om att zink kan vara bra att få i sig då psoriasissjuka verkar ha mindre zink än genomsnittsbefolkningen i sig. Zink finns i kött, fisk, mjölkprodukter, hela sädeskorn, baljväxter, frön och nötter.

 

Hoppas du har fått några tips som kan vara till användning för dig. Läs gärna mer på sidorna om livsstil och hälsofaktorer.