Pustulosis Palmoplantaris, PPP

Pustulosis Palmoplantaris, PPP, är en sjukdom ofta associerad till psoriasis som sätter sig i handflator och på fotsulor. Den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Kännetecknande för PPP är områden med rodnad, fjällning och pustler på handflator och fotsulor. Innehållet i de karaktäristiska pustlerna är sterilt, det innehåller alltså inga bakterier. Pustlerna kan vara från 1 till 10 mm stora och är först gula men blir efter 1-2 veckor bruna och fjällar sedan av. PPP kan läka ut av sig själv eller i samband med behandling. PPP kan återkomma efter att ha varit utläkt i flera år.
I handflatorna sitter pustlerna oftast på lillfingersidan och upp mot handleden. På fötterna är den vanligaste platsen i hålfoten och angränsande del av fotsulan. Pustlerna kan även finnas på fingrar och tår. Hudförändringar kan finnas bara på en hand eller fot, eller på båda händerna/fötterna och ibland på alla fyra ställena. Den debuterar oftast i 40 till 60-årsåldern men kan också förekomma i andra åldrar.

PPP varierar mycket från person till person och över tiden. Det kan vara allt från några små pustler på en liten del av handen eller foten, till att det finns spritt över hela handflatan eller fotsulan. PPP kan när det är som värst, vara både smärtsamt och handikappande. När sjukdomen är aktiv, och särskilt när nya pustler uppkommer, kliar det och känns ömt. Den torra, fjälliga och förtjockade huden är ömtålig. Sprickbildningar och ömhet kan göra det svårt att gå på fotsulorna och att använda händerna på ett normalt sätt.

Behandling

Vid PPP är det viktigt med en hudläkarkontakt. Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig. PPP är i många fall en svårbehandlad sjukdom. Ofta behövs läkarordinerad behandling och receptbelagda läkemedel från den behandlingsarsenal som finns att tillgå vid psoriasisbehandling för att få sjukdomen att läka ut.
Starka kortisonsalvor och krämer ger lindring av klåda och kan ge viss förbättring. En metod är att sätta på en stark kortisonsalva i kombination med ett täckande förband. Denna behandling måste ske på hudmottagning under noggrann kontroll. Även täckande förband med tjära under kan ge god effekt.

Vid svåra besvär finns PUVA- behandling, en typ av ljusbehandling, och A-vitamin-syrederivat i tablettform, retinoider. Dessa två behandlingar kan också kombineras. Symptomens svårighetsgrad får avgöra hur mycket tid och omsorg man vill lägga ned på behandlingen. Det är viktigt att använda uppmjukande hudkrämer regelbundet. Det minskar fjällning, torrhet, klåda och risken för sprickbildning. Precis som vid psoriasis på händer och fötter kan det vara nödvändigt med medicinsk fotvård.

Värt att veta

Pustulosis Palmoplantaris, PPP, debuterar oftast i 40 till 60-årsåldern men kan också förekomma i andra åldrar. Det är nästan enbart kvinnor som får sjukdomen och många av dem är rökare.

Artikelfunktioner

Dela ut via sociala medier

Mejla sidan

Forskning
Hitta en förening nära dig