Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Pustulös psoriasis

Pustulös psoriasis (PP) är mycket ovanlig, den yttrar sig i form av sterila varblåsor (pustler). Den kan vara begränsad till ett litet område, och omfatta ett enda finger.

PP kan omfatta handflator och fotsulor. Kännetecknande för PPP är områden med rodnad, fjällning och pustler på handflator och fotsulor. Innehållet i pustlerna är sterilt, det innehåller alltså inga bakterier. Pustlerna kan vara från 1 till 10 mm stora och är först gula men blir efter 1–2 veckor bruna och fjällar sedan av.

 

Psoriasisrelaterade ledbesvär kan finnas vid alla former av pustulös psoriasis. Naglar kan falla av om huden kring naglarna är drabbade, beroende på svårighetsgrad kan man tappa alla sina naglar och även all hårväxt om dessa områden är drabbade.

 

Sjukdomen varierar mycket mellan individer och över tid. Det kan vara allt från några små pustler på en liten del av handen eller foten, till att det finns spritt över hela handflatan eller fotsulan.

 

Generaliserad pustulös psoriasis innebär att hela kroppen drabbas, och den kan vara mycket allvarligt och kräva sjukhusvård.

 

Pustulosis Palmoplantaris (PPP) är när pustulösa utslag sätter sig i handflator och på fotsulor. I handflatorna sitter pustlerna oftast på lillfingersidan och upp mot handleden. På fötterna är den vanligaste platsen i hålfoten och angränsande del av fotsulan. Pustlerna kan även finnas på fingrar och tår. Hudförändringar kan förekomma på båda händerna eller fötterna, eller enbart på den ena handen eller den ena foten, men kan också förekomma på alla dessa ställen.

 

Pustulös psoriasis debuterar i alla åldrar men vanligast är att man får den i 40- till 60-årsåldern. Det är nästan bara kvinnor som får sjukdomen. En tydlig riskfaktor är rökning.

 

PPP kan när det är som värst, vara så smärtsamt och funktionsnedsättande att sjukskrivning är vanligt.  När sjukdomen är aktiv, och särskilt när nya pustler uppkommer, kliar det och känns ömt. Den torra, fjälliga och förtjockade huden är ömtålig. Sprickbildningar och ömhet kan göra det svårt att gå på fotsulorna och att använda händerna på ett normalt sätt.

 

Behandling

 

Det är viktigt att du har eller tar kontakt med en hudläkare. Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig. PPP är i många fall en svårbehandlad sjukdom och behöver läkarordinerad behandling och receptbelagda läkemedel för att få sjukdomen att läka ut. Sjukdomen kan läka ut spontant, eller i samband med behandling. Sjukdomen kan dock återkomma efter att ha varit utläkt en längre tid.

 

Symptomens svårighetsgrad får avgöra hur mycket tid och omsorg om man behöver lägga ned på behandlingen. Det är viktigt att använda uppmjukande hudkrämer regelbundet. Det minskar fjällning, torrhet, klåda och risken för sprickbildning. Om man har psoriasis på händer och fötter kan det vara nödvändigt med medicinsk fotvård och det finns ett särskilt behov om man dessutom har diabetes.

 

Starka kortisonsalvor och krämer ger lindring av klåda och kan ge viss förbättring. En metod är att sätta på en stark kortisonsalva i kombination med ett täckande förband. Denna behandling måste ske på en hudmottagning under noggrann kontroll. Även täckande förband med tjära under kan ge god effekt.

 

Vid svåra besvär finns så kallade PUVA- behandling, en typ av ljusbehandling, och tabletter som innehåller så kallade retinoider (ett ämne som utvinns ur A-vitamin). De två behandlingarna kan också kombineras.

 

Läs mer om psoriasis på händer och fötter här

Läs mer om behandling av psoriasis här