Psoriasis i hårbotten

Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Psoriasisfläckarna sitter ofta i trakten av hårfästet vid öronen, pannan eller i bakhuvudet och kan gå ner en bit under hårfästet. Man räknar med att cirka 60-70 procent av alla som har psoriasis även har det i hårbotten. I vissa fall finns psoriasis bara i hårbotten och ingen annanstans.

Behandling

Regelbunden vård av hårbotten är alltid en bra grund. Är fjällningen och klådan lätt kan det räcka med att tvätta håret varje eller varannan dag. När fjällbildningen är kraftig behöver huden extra vård. Innan fläckarna behandlas måste huden avfjällas. Avfjällning görs med olja eller kräm. Tas fjällen bort hårdhänt reagerar huden med att öka celldelningen vilket leder till mer fjällning.

Börja behandlingen med att smörja in hårbotten med en mjukgörande kräm eller olja, gärna med salicyl. Låt gärna sitta i 8-24 timmar, förslagsvis under natten. För snabb avfjällning sätt på en plastmössa eller vira en varm frottéhandduk runt huvudet. Att bada bastu gör också att fjällen lossnar. Tvätta till sist ur håret med schampo. Schampot ska masseras in i torrt hår, annars stannar oljan eller krämen kvar i håret. I vissa fall behöver håret schamponeras flera gånger innan kräm eller oljerester och fjäll helt försvunnit.

När huden är avfjällad kan psoriasisfläckarna behandlas. Din hudläkare ger dig råd om detta och skriver ut lämplig kräm, lösning eller liniment. En sådan behandling brukar sträcka sig över några veckor. Om hudförändringarna är mycket svåra och om annan behandling inte har någon verkan kan en mjukare form av röntgen, s.k. Bucky, användas. Vid varje behandlingstillfälle ges en dos Buckystrålar på det aktuella hudområdet. Bucky är en behandlingsform som endast läkare kan ordinera och den måste utföras av sjukvårdspersonal. Ljusbehandling med UVB-ljus är inte verksamt på psoriasis i hårbotten då håret hindrar strålarna att nå huden.

Eftersom psoriasis i hårbotten gärna kommer tillbaka, även efter grundliga behandlingar, är det viktigt att skapa enkla och regelbundna rutiner för den egna behandlingen.

Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig.

Värt att veta

Psoriasis i sig påverkar inte hårväxten men mycket tjocka fjäll från huden kan nöta på håret. Även om du har psoriasis i hårbotten kan du låta klippa, färga och permanenta dig på vanligt sätt hos din frisör.

Artikelfunktioner

Dela ut via sociala medier

Mejla sidan

Forskning
Hitta en förening nära dig