Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Solskola

Solskolan

Hur solar man på bästa sätt om man har psoriasis? Ska man använda solskyddskräm? Under sommaren passar många med psoriasis på att ta tillvara på solen eftersom det oftast har en positiv effekt för psoriasis i huden.

Det är viktigt att du börjar sola försiktigt och sedan ökar succesivt, smörj om möjligt huden runt utslagen med solskyddskräm (vid guttat psoriasis kan det exempelvis vara svårt). Tänk på att skydda ansiktet extra. Rådgör också gärna med ditt apotek kring vilken solskyddskräm som passar din hud bäst.

 

Solljus är ofta mycket bra mot psoriasis. Det bromsar upp celldelningstakten. Din psoriasis växer helt enkelt inte lika snabbt. Solljuset gör också att du bildar vitamin D i huden, och den är inflammationsdämpande. När solen skiner ute kan du sola i din egen takt. Mest UVB-ljus får du under sommarmånaderna mitt på dagen.

 

Tänk på att det är viktigt att inte bränna dig i solen. Där du har bränt dig kan det lätt bli ny psoriasis. Solen är ett bra hjälpmedel till att läka ut dina psoriasisfläckar, men för en del med psoriasis hjälper inte solen.

 

Ljusbehandling under vinterhalvåret

Under den mörka delen av året kan du kanske dock behöva ljusbehandling. Det är något som du får på ordination av din hudläkare. UVB-ljus rekommenderas i första hand. Det mest optimala är att få ljusbehandlig tre gånger i veckan under tio veckor.

 

Det är viktigt att du har så tunna psoriasisutslag som möjligt när du går till din ljusbehandling. Är de tjocka och fjälliga hindrar de ljuset från att komma ner i det hudlager där nya hudceller bildas.

 

Många gånger kombineras ljusbehandling med D-vitaminkräm eftersom de två behandlingarna förstärker varandra.
Läs mer om ljusbehandling vid psoriasis här

 

Om inte UVB-ljuset räcker kan PUVA-behandling vara ett alternativ. Då tar du först psoralentabletter eller badar i en lösning med psoralen i, som gör dig extra mottaglig för ljuset. Därefter är det dags för UVA-ljuset.

 

Bucky, som är en form av mjukröntgen kan ibland vara ett alternativ. Bucky används framför allt på begränsade hudområden, t ex händer och fötter, hårbotten eller enstaka svårläkta psoriasisutslag. Buckybehandling får du en gång i veckan under fyra till sex veckor. Även här är det nödvändigt att vara avfjällad vid behandlingen.

 

Solljus är ofta bra mot psoriasis och bromsar upp celldelningstakten.

 

Ljuskänslig psoriasis

Det finns också en form av ljuskänslig psoriasis drabbar omkring fem procent av de psoriasissjuka. Sjukdomen förvärras i solen eller av ljusbehandling och drabbar oftare den som har ljuskänslig hud.
Läs mer om ljuskänslig psoriasis

Mer tips och råd om solning

Birgitta Stymne ger tips på hur du tar hand om din psoriasis på bästa sätt under sommaren.

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Skriv till oss så svarar vi så fort vi kan.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!