Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Solskola

Solskolan

Hur solar man på bästa sätt om man har psoriasis? Ska man använda solskyddskräm? Här hittar du lite tips och råd kring solning vid psoriasis.

Solljus är ofta mycket bra mot psoriasis i huden, då det dämpar inflammation och ”bromsar” celldelningstakten, bland annat genom att solljuset påverkar huden att bilda naturlig D-vitamin. Mest UVB-ljus får du under sommarmånaderna mitt på dagen, men tänk på att det är viktigt att inte bränna dig i solen. Där du har bränt dig kan det lätt bli ny psoriasis, eftersom psoriasisplack gärna uppstår i skador på huden.

 

Det är viktigt att du börjar sola försiktigt i kortare stunder och sedan ökar successivt, smörj helst in huden runt utslagen med solskyddskräm (vid guttat psoriasis kan det vara svårt, då är det lättare att använda en lite mer tjockflytande kräm än en spray). Tänk på att skydda ansiktet extra då huden där är tunnare/känsligare än på resten av kroppen. Rådgör också gärna med ditt apotek kring vilken solskyddskräm som passar din hud bäst. För bästa effekt så ser du till att fjälla av huden innan solningen, gärna kvällen innan, så placken inte är så tjocka, precis som du gör inför ljusbehandling eller när du ska behandla dig med topikala läkemedel, exempelvis kortisonkrämer.

 

Då en del kan ha så kallad ljuskänslig psoriasis så är det bästa att pröva sig fram och ta det lugnt med upptrappningen av hur lång tid du spenderar i solen. Det finns även vissa läkemedel som kan göra dig extra ljuskänslig, så läs alltid bipacksedeln eller fråga på apoteket när du hämtar ut din medicin.
Tänk också på att solljuset kan vara ännu starkare om du vistas i sydligare trakter, så glöm inte solskyddet!

Läs mer om ljuskänslig psoriasis

 

 

 

 

Solljus är ofta bra mot psoriasis och bromsar upp celldelningstakten.

 

 

Mer tips och råd om solning

Hudläkaren Birgitta Stymne ger tips på hur du tar hand om din psoriasis på bästa sätt under sommaren.

Undrar du något?

Ställ en fråga

Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att höra av dig. Skriv till oss så svarar vi så fort vi kan.

Ställ en fråga
Tack för din fråga!