Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Olika former av psoriasis

Det finns många olika former av psoriasis i huden. Både utseende och utbredning av hudförändringar kan variera. Psoriasis kan finnas och drabba alla delar av kroppen men är vanligast i hårbotten, på knän, armbågar och i kroppens hudveck. Man kan även ha psoriasis på händer och fötter, i underlivet och på naglarna. I mycket sällsynta fall kan det även sitta inne i munnen.

Här är de vanligaste formerna av psoriasis. Nederst i ”flikbläddraren” hittar du även länkar till fördjupande information om olika ställen på kroppen där det är vanligt att ha psoriasis och råd om vad du själv kan tänka på.

 

Plackpsoriasis (psoriasis vulgaris)

Väl avgränsade fläckar som är allt från en till sex centimeter stora. Huden fjällar ofta kraftigt; hudfjällen är stearinliknande och skrapar man på dem så finns en röd hud under som lätt blöder. Det är vanligt att den här typen av psoriasis sitter på knän och armbågar, men rygg och underben kan också drabbas.

 

Guttat psoriasis

En småprickig variant av psoriasis med droppformade hudförändringar som kan spridas över hela kroppen. En vanlig utlösande faktor är streptokockinfektioner som halsfluss. En av de vanligaste formerna hos barn/tonåringar.

 

Invers psoriasis

Sitter i hudveck som ljumskar, armhålor, under brösten, i arm- och knäveck och i underlivet. Invers psoriasis är ofta väl avgränsad, röd och blank och fjällar inte.

Läs mer om psoriasis i underlivet här

 

Pustulös psoriasis

En ovanlig form av psoriasis med mängder av små helt sterila varblåsor (pustler) som kan flyta ihop till större områden. Den kan också vara begränsad till små områden. Den kan också omfatta handflator och fotsulor.

Läs mer om pustulös psoriasis här

 

Ljuskänslig psoriasis

Omkring fem till tio procent av dem som har psoriasis har en ljuskänslig psoriasis. Sjukdomen förvärras i solen och drabbar ofta den som har ljuskänslig hud.

Läs mer om ljuskänslig psoriasis här

 

Erytrodermisk psoriasis

Erytrodermisk psoriasis innebär att kroppen får svårt att reglera kroppstemperaturen, saltbalansen, och kan påverka hjärtat, detta tillstånd är mycket allvarligt och kräver sjukhusvård.

 

 

Var på kroppen är det vanligt att ha psoriasis?

I ”flikbläddraren” här nedan kan du klicka dig vidare till fördjupad information om var på kroppen det är vanligt att ha psoriasis och vad du själv kan göra för att lindra besvären.

Händer och fötter

Psoriasis på händer och fötter kan både se ut och kännas på olika sätt. Här kan du läsa mer om besvären, hur det kan behandlas och vad du själv kan göra.

Hårbotten

Psoriasis i hårbotten kan bestå av allt från svag till kraftig fjällbildning och ge mer eller mindre klåda. Läs om hur det kan behandlas och vad du själv kan göra.

Naglar

Förändringar på naglarna kan ibland vara det enda tecknet på att man har psoriasis. Det är vanligt att ha nagelförändringar vid psoriasis och framförallt vid psoriasisartrit. Här hittar du mer information, hur dem kan behandlas och vad att tänka på.

Hörselgång

Psoriasisutslag kan finnas i yttre delen av hörselgången. Huden blir röd, fjällande och kan klia. Här läser du mer om behandling och råd vid besvär.

Frågor och svar om olika former av psoriasis

Psoriasis på ögonlock eller i mun

Kan man få psoriasis på ögonlock och mun eller i mun?
/Nicklas von D

Det är ovanligt med psoriasis i ansiktet, men det förekommer på lite olika sätt. Ibland får man psoriasis på ögonlocken, vilket kan vara svårt att behandla eftersom det är tunn och känslig hud. Det förekommer också ibland så kallad ögonlocksinflammation (blefarit) som är inflammationer i ögonlocket och kan vara en form av samsjuklighet eller följdsjukdom till psoriasis. Detta är också vanligt vid andra hudsjukdomar som till exempel rosacea och eksem.

 

Ibland dyker det upp personer mer psoriasisliknande symtom i munnen också. Det är inte helt klarlagt om det är psoriasis som då har satt sig i slemhinnorna, men mycket talar för att det är det. Hur vanligt denna typ av besvär är vet vi inte med säkerhet och det råder idag troligen en hel del okunskap som forskning och spridning av kunskap kommer att ändra på.

 

Svaret är faktagranskat av Amra Osmancevic, läkare hudkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset

 

Varma Hälsningar Anja

Hur många olika former av psoriasis finns det?

Hur många olika former av psoriasis finns det och som man kan man vara bärare av?

En och samma individ kan uppvisa många olika uttryck för psoriasis och det är svårt att ange en exakt siffra. Till exempel kan man ha ledbesvär på grund av psoriasis och samtidigt ha plackspsoriasis som dels är myntstora fläckar (nummulär psoriasis) och större fläckar (diskoid psoriasis). Kanske har man också nagelförändringar, vilket totalt ger fyra olika uttryck för psoriasis hos just denna person.

 

Det är inte heller ovanligt att man har flera typer av psoriasis på huden. En del får först guttat psoriasis som övergår i plackpsoriasis, andra kanske får pustulär psoriasis som innebär att det kommer varblåsor i en del av fläckarna. Pustulosis Palmoplantaris, PPP, är en annan sjukdom har en nära anknytning till psoriasis och sjukdomarna förekommer ofta tillsammans.

 

Kopplingarna till andra sjukdomar, samsjukligheten, där psoriasis utgör riskfaktor för exempelvis diabetes, hjärt- och kärlsjukdom med flera sjukdomar kan ju också sägas vara ytterligare ett uttryck för psoriasis.

 

Besvarat med hjälp av Robert Holik, läkare Hudkliniken Centralsjukhuset i Karlstad

Ladda ner folder: Psoriasis och egenvård