Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Ny pålaga besvärlig för icke vinstriven psoriasisvård

I fjol gjorde 6 000 patienter sammanlagt 90 000 besök på Psoriasisföreningens mottagningar i Region Stockholm. Men nu kan en ny tillämpning av momsregler i vården drabba verksamheten hårt.

Första juli i år ändras tillämpningen av momsregler i vården. Det innebär att de läkare som arbetar på Psoriasisföreningens mottagningar måste börja betala 25 procent moms på sin omsättning. Något som sedan slår igenom i form av högre kostnad för Psoriasisföreningen i Stockholms län. Föreningen kan nämligen, till skillnad från regionens egna vårdcentraler, inte få tillbaka momsen.
I en debattartikel i Dagens Medicin varnar Psoriasisföreningen i Stockholms län för effekterna av den nya tillämpningen av momsreglerna. Föreningens ordförande Lars Ettarp och andre vice ordförande Hans Fink står som undertecknare.
– Icke vinstdrivande organisationer får genom den icke avdragsgilla momsen en väsentligt sämre konkurrenssituation i förhållande till vårdenheter som regionerna driver i egen regi, konstaterar Lars Ettarp och Hans Fink i debattartikeln.

Skriven av: Karl Lindberg

Foto: Lars Ekdahl