Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Rekordmycket pengar till psoriasis- forskning

Nästan 6,5 miljoner till forskning om psoriasis. Det kommer Psoriasisfonden och Gösta A Karlssons 60-års fond bidra med i år. Förra årets rekordutdelning på 4,65 miljoner slogs därmed med råge.

Bland de som fick forskningsmedel märks såväl forskare som tilldelats pengar förut men också en hel del nya namn.

 

– Det är glädjande att det finns en sådan bredd över hela landet vilket gör att vi kan ge pengar till projekt från Umeå i norr till Malmö i söder. Det visar att många tycker att det är intressant att forska om psoriasis och det är bra för oss som är drabbade av sjukdomen, säger Psoriasisförbundets ordförande Tina Norgren.

 

Men bredden finns också inom de olika ämnen som beviljats medel, enligt Tina Norgren.

 

– Det ryms både långsiktig forskning och projekt som är lite mer hands on, som till exempel forskning om alkohol och relationen mellan psoriasis och fettceller.

 

Chris Anderson, professor emeritus vid Linköpings universitet är en av de forskare som gör bedömningar om forskningsmedel till de två fonderna. Han är imponerad över årets ansökningar.

 

– Jag noterar att det har varit många starka sökande med hög kvalitet. Bland annat har det kommit färska projekt med oftast lite yngre forskare. Sen kan man se att det har kommit in fler ansökningar om psoriasisartrit vilket är glädjande.  Kompetensen att driva forskningen är hög, säger han.

 

Pengarna som ges från de två fonderna har enligt Chris Anderson en stor påverkan på psoriasisforskningen i stort.

 

– Storleksordning på det som delas ut har väsentlig effekt på mängden av forskning och tillåter projekt som annars inte hade kunnat komma igång. Forskningen skulle inte vara lika bred om de här psoriasisfondpengarna inte funnits, konstaterar han.

 

Fakta Psoriasisfonden och Gösta A Karlssons 60-års fond:

 

Varje år delar fonderna ut pengar till forskningsprojekt om psoriasis och psoriasisartrit. I år kommer nästan 6,5 miljoner ges till olika forskningsprojekt, vilket är nytt rekord.  Skälet till ökningen är bredare marknadsföring och att det kommit in extra mycket arv och gåvor. Här hittar du de projekt som fått anslag i år.

Skriven av: Jon Andersson

Foto: Roger Schederin