Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasis i hörselgången

Hörselgången är en 2,5 - 3 cm lång, lätt kurvad kanal från ytterörat till trumhinnan. Den är täckt med hud som i ytterdelen är försedd med hår. Psoriasisutslag kan finnas i yttre delen av hörselgången. Huden blir röd, fjällande och kan klia.

Liknande förändringar, men ofta med feta hudavlagringar, ses vid mjälleksem. Diagnosen psoriasis respektive mjälleksem i hörselgången ställs därför i regel genom att se vilken av dessa förändringar som finns på andra delar av huden. Mjälleksem kan också förekomma samtidigt med psoriasis.

 

Behandling

 

Rådgör alltid med din läkare om vilken behandling som är lämplig för just dig. Oftast behandlas ytterörat med samma medel som man använder vid psoriasis i övrigt. T ex en medelstark kortisonsalva eller kräm som man lägger på fingret och smörjer med 1 – 2 gånger dagligen. Ibland skriver doktorn ut en salva eller kräm med en tillsatt bakterie- och svamphämmande medel.

 

Undvik att föra in mycket salva i hörselgången. Lösningar med kortison skall inte droppas i örat annat än efter rekommendation av läkare eftersom de kan orsaka en förtunning av trumhinnan. Vid värk och vätskning i hörselgången, vilket är tecken på infektion, bör du låta en läkare se efter hur långt in förändringarna sitter och få hjälp med behandling.

 

Psoriasisförändringarna förvärras om man kliar sig. Peta därför inte i örat med olika föremål för att själv försöka göra rent i hörselgången!

Läs mer om behandling av psoriasis här