Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Svensk forskare prisas på konferens

Priset för bästa vetenskapliga poster, den kanske mest prestigefyllda utmärkelsen på den sjätte världskonferensen om psoriasis och psoriasisartrit, gick till svenska forskaren Maria Lampinen. Det stod klart då konferensen avslutades på lördagseftermiddagen med en prisutdelning.

Genom att göra en vetenskaplig poster kan en forskare presentera komplicerad forskning på ett lättförståeligt sätt. Något som är vanligt när man till exempel vill lansera forskningsresultat på en vetenskaplig konferens. Den som gjorde det allra bäst på årets världskonferens (enligt de som utser pristagaren) var Maria Lampinen docent från Uppsala universitet, som forskar om tarmens roll i psoriasis.

 

– Det är fantastiskt kul. Jag är jätteglad över det. Jag kommer ju från tarmsjukdomshållet från början så det är kul att den här kopplingen mellan tarmsjukdomar och hud uppmärksammas även inom psoriasisfältet, säger hon.

 

Det finns nämligen en del likheter mellan psoriasis och inflammatorisk tarmsjukdom, som till exempel att båda sjukdomarna går i skov och att de delar en del gener.

 

-Man vet att det är vanligare att få inflammatorisk tarmsjukdom om man har psoriasis. Det kan bero på att det är celler som ligger i tarmen och som kan trigga i gång tarmsjukdomen, säger Maria Lampinen.

 

Men det är mycket man fortfarande inte vet om kopplingen mellan de båda sjukdomarna. Maria Lampinen hoppas att hennes forskning ska kunna reda ut en del av dessa frågetecken.

 

-Det vi velat tittat närmare på är om inflammation i tarmen potentiellt skulle kunna förvärra psoriasissymptomen. Men exakt hur den här kopplingen ser ut vet vi inte än, säger hon.

 

Maria Lampinens forskning har under flera år fått medel från Psoriasisförbundets forskningsfonder. Något som varit av yttersta vikt för forskningsprojektet, enligt henne.

 

-Bidragen från fonderna har varit helt avgörande för att jag ska kunna bedriva den här forskningen. Det är jag mycket tacksam för, säger hon.

 

Forskningsprojektet ”Tarmens barriärfunktion vid psoriasis: påverkan av immunceller, tarmflora och stressutlösta ämnen” är just nu inne i ett slutskede och planeras bli färdigt i slutet av året.

Skriven av: Jon Andersson

Foto: Elisabeth Tysk