Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Träningsfilmer - samlingssida

Hitta din träningsform

Det är inte alltid lätt att hitta träning som passar för de behov man har.

När man har ont i lederna kan en begränsning också vara att det gör ont, eller att vissa rörelser inte alls går att göra. Är man osäker på om man gör rätt är det lätt att låta bli. Samtidigt är träningen viktig för att inte ledbesvären och stelheten ska öka.

 

”Det är inte farligt att träna, men det är väldigt farligt att inte träna”. — Per Larsson, överläkare vid Reumatologen på Karolinska Sjukhuset

 

Eftersom det inte alltid går att hitta anpassad träning där man bor vill Psoriasisförbundet ge dig andra möjligheter till att träna. Vi har tagit fram olika filmer med rörelser och träning anpassad för dig som inte tidigare har tränat, har ont i leder eller har begränsad rörlighet.

 

Olika typer av träning handlar om olika syften med att vara fysiskt aktiv eller träna. Det kan vara att exempelvis minska eller hålla vikten, minska risken för sjukdomar eller bli frisk efter en skada. Beroende på varför du vill träna kan det ibland vara så att du måste tänka lite extra när du väljer aktivitet.

 

Träningsfilmerna hittar du här:

 

Olika typer av träning

 

Konditionsträning

Med konditionsträning menas den typ av träning som förbättrar hjärtats, blodomloppets och lungornas funktion att transportera syre samt musklernas förmåga att använda syret. Förenklat kan vi säga att all aktivitet som gör att ditt hjärta slår snabbare och att din andning ökar tränar konditionen.

Det blir tydligt att vi behöver konditionen när vi exempelvis ska gå upp för trappor, men faktum är att vår kropp och hjärna är beroende av vårt hjärtas och våra lungors kapacitet hela tiden, även när vi sover.

 

Styrketräning

Styrketräning innebär att vi tränar våra muskler så att de orkar utföra ett tyngre arbete än tidigare. Samtidigt tränar vi nervernas förmåga att sända information till och från hjärnan, vilket i sin tur förutom själva styrkan kan ge oss bättre koordination och balans. Även ledband och muskelfästen stärks av styrketräning.

 

Du kan träna styrka genom att exempelvis bli uthålligt stark, det vill säga orka lyfta en lättare vikt många gånger eller maximalt stark, det vill säga lyfta en tung vikt ett fåtal gånger.

 

För vanliga människor är en blandning bäst, och därför rekommenderas ofta styrketräning 2-3 gånger per vecka med ungefär 8-10 övningar som täcker in hela kroppen. Varje övning bör göras 8-12 gånger, det vill säga repetitioner. En bra riktlinje är att man efter sista gången inte ska orka en till, då vet du att du har haft en lagom vikt.

 

Rörlighetsträning

När vi pratar om rörlighet menar vi den rörlighet vi har i muskulaturen samt de olika delar som finns i leden, exempelvis ledkapsel, ledband, senor med mera. Ålder, kön, kroppssammansättning och träningsstatus påverkar ofta rörligheten.

 

God rörlighet minskar risken för skador och smärta i exempelvis muskler, ger oss bättre möjlighet att göra olika rörelser och att utveckla kraft.

 

För vanliga människor och motionärer är allmän rörlighetsträning bra. Yoga och pilates är träningsformer som ökar rörligheten. I de flesta motionsgympa-pass brukar rörlighetsträning och stretch ingå.