Stäng

Använd knapparna för att ändra textstorleken på sidan. Du kan också justera storleken permanent i din webbläsare, genom att gå in under menyalternativet ”Visa”. I Internet Explorer och Firefox väljer du därefter ”Textstorlek”, i Google Chrome ”Zooma in” eller ”Zooma ut” och i Opera ”Zoomfaktor”.

Psoriasis på händer och fötter

Psoriasis på händer och fötter kan både se ut och kännas på olika sätt. Graden av besvär och hur man upplever dem varierar. För en del kan det vara frågan om några små hudutslag och mindre besvär, medan det för andra handlar om omfattande besvär som är smärtsamma och mycket funktionsnedsättande.

För många innebär det att det förekommer röda, tunna och små fjälliga hudpartier omväxlande med hårda och tjockare partier. De små hudfjällen kan vara vassa och ge upphov till besvär. Det är också vanligt att det uppstår hudsprickor i övergången mellan de tunna och tjocka hudpartierna. I fall med extremt förtjockad hud på större och mindre hudpartier kan det bli djupa sprickor.

 

En variant är att händerna och fötterna ömsar hud. Detta kan hända utan att det vållar några större besvär, men ibland kan följden bli att handflator och fötter bitvis blir extremt ömma.

 

Så här behandlas händer och fötter

 

Psoriasis på händer och fötter behandlas oftast med samma medel som man använder vid psoriasis i övrigt. Det kan vara svårt att skilja psoriasis på händer och fötter från andra hudsjukdomar som kan vara svampinfektioner. Därför är det alltid bra att få dina besvär undersökta och rådgör alltid med en hudläkare om vilken behandling som är lämplig för just dig.

 

På vissa av Psoriasisförbundets behandlingsanläggningar kan fotterapeut och hudläkare samarbeta, detta gäller även på vissa hudmottagningar. Hudläkaren ordinerar patienten en behandling som fotterapeuten sedan utför, exempelvis olika omläggningar med kortison, tjärpreparat eller annat.

 

En medicinsk fotterapeut kan vara till hjälp om man har besvärlig och svårbehandlad psoriasis på händer och fötter. Hudsprickor behandlas och får hjälp att läka på olika sätt. Större sprickor kan ofta limmas. Det finns olika typer av häftande plåster eller plattor, exempelvis duoderm och hydrocoll, som både känns behagliga att gå på och som påskyndar läkningen. Även ömma och tunnhudade händer och fötter kan få lindring på detta sätt. Plattor går att få utskrivna av läkaren som hjälpmedel så att du kan få dem inom högkostnadsskyddet.

 

Precis som vid all psoriasis är det viktigt att använda mjukgörande krämer och salvor och vid utslag på fötterna så kan det vara bra att undvika för trånga och åtsittande strumpor och skor.

 

Ljusbehandling

 

Det finns speciell ljusbehandling för psoriasis på händer och fötter, så kallad hand- och fot-UVB, där man solar enbart händer och/eller fötter i ett särskilt solarium med UVB-ljus.

 

Dessutom finns på vissa mottagningar hand- och fot-PUVA som är en kombinationsbehandling med ljusbehandling och läkemedel. Hand- och fotvård före UVB- eller PUVA-behandling kan också behövas. Kraftigt fjällande och förtjockad hud hindrar ljusbehandlingen från att ge god effekt, det når helt enkelt inte ner i huden under psoriasisutslagen.

 

Har du diabetes?

 

Det är viktigt att veta att det kräver särskild försiktighet, vård och omsorg om du har både psoriasis och diabetes. Ett enda sår på en av fötterna kan få allvarliga konsekvenser. Är du diabetiker behöver du regelbunden medicinsk fotvård för att förebygga fotproblem. Kontakta din läkare eller diabetessköterska för råd och eventuell remiss eller hänvisning till en medicinsk fotterapeut.

 

Läs mer om samsjuklighet här

Läs mer om behandlingar här

 

 

 

 

Egenvård vid psoriasis

Psoriasis och psoriasisartrit kan påverka livet på många sätt, oavsett om du har lindriga eller svåra besvär. Att lära känna sin egen kropp och skaffa sig kunskap om hur sjukdomen inverkar på vardagen gör det lättare att leva med psoriasis. Foldern Psoriasis och egenvård riktar sig till dig som har psoriasis, vare sig du haft sjukdomen länge eller om den är alldeles nyupptäckt. Vi vill ge dig tips och råd för hur du kan hantera din sjukdom i vardagen.

Egenvård vid psoriasis